Direct naar artikelinhoud
Hittegolf

Warmste dag ooit in Frankrijk: 45,9 graden

Warmste dag ooit in Frankrijk: 45,9 graden
Beeld AFP

In Frankrijk is het absolute warmterecord vandaag vier keer verbroken. In Gallargues-le-Montueux (Gard) haalde het kwik omstreeks 17 uur 45,9 graden. Om 16u werd daar al 45,8 graden opgemeten. Eerder werd in Villevieille, in het departement Gard, om 15.00 uur een temperatuur van 45,1 graden Celsius geregistreerd.

Daarmee rondt de temperatuur in Frankrijk voor de eerste keer de kaap van 45 graden Celsius. Eerder vandaag ging het record van 44,1 graden Celsius van augustus 2003 al aan diggelen. In Carpentras, in de Vaucluse, steeg de temperatuur tot 44,3 graden Celsius. Vervolgens deed Villevieille nog beter met 45,1 graden en niet veel later steeg de temperatuur zelfs tot 45,9 graden in Gallargues-le-Montueux.

Vaucluse en Gard zijn twee van de vier zuidelijke departementen waar de ‘code rood’ werd afgekondigd voor vandaag, vanwege de extreme hittegolf. Er werden vandaag temperaturen van 42 à 45 graden verwacht.

Het is de eerste keer ooit dat Météo-France de hoogste van de drie alarmfases moest afkondigen voor een gevaarlijke hittegolf. In nog eens 76 departementen geldt code oranje. Daar zal het kwik maximaal oplopen tot 34 à 39 graden - met her en der een uitschieter tot 40 graden.

“Het is historisch”, aldus weerman Etienne Kapikian eerder vandaag over het nieuwe warmterecord. Hij sloot toen al niet uit dat het nieuwe record wel eens snel zou kunnen sneuvelen.

Het vorige record dateerde van 12 augustus 2003. Toen was het 44,1 graden Celsius in Saint-Christol-lès-Alès en Conqueyrac (Gard).

Ten gevolge van de warmte zijn in Gard zowat 25 branden uitgebroken, waarbij negen woningen zijn vernield. Drie brandweerlieden raakten gewond.