© Hollandse Hoogte

Vanaf zomer 2017 geen verkeersbelasting meer voor elektrische bestelwagens

De bij de Septemberverklaring aangekondigde vergroening van de verkeersbelasting voor bestelwagens zal ingaan vanaf 1 juli 2017. De vrijstelling voor elektrische en CNG-bestelwagens zal ook van toepassing zijn op reeds ingeschreven voertuigen. De Vlaamse regering keurde daarover vrijdag een ontwerpdecreet van de ministers Bart Tommelein (Financiën) en Joke Schauvliege (Omgeving) goed.

De hervorming van de verkeersbelastingen moet de Vlamingen aanzetten om bij de aankoop van een voertuig te kiezen voor een milieuvriendelijker model. De jaarlijkse verkeersbelasting voor personenwagens werd sinds begin dit jaar al hervormd. Bij de jongste begrotingsopmaak is beslist dit door te trekken naar bestelwagens.

Net zoals bij personenwagens, zal de nieuwe verkeersfiscaliteit enkel van toepassing zijn op nieuwe inschrijvingen.

Voor elektrische bestelwagens zal je helemaal geen verkeersbelasting meer betalen. Voor CNG-bestelwagens geldt de vrijstelling tot en met 2020. Die vrijstelling zal niet alleen van toepassing zijn op nieuwe inschrijvingen, maar op alle reeds ingeschreven voertuigen. Zo worden ook eigenaars die in het verleden al een elektrische of CNG-bestelwagen gekocht hadden, beloond voor hun duidelijk groene keuze.

“In de toekomst belonen we wie een - nieuwe of tweedehandse - milieuvriendelijke bestelwagen koopt. Zo moedigen we elektrische, CNG-, en benzinemodellen aan en stimuleren we de ontdieseling. Voor de huidige voertuigen verandert er niets, alleen de vrijstelling voor elektrische en CNG-bestelwagens geldt meteen voor huidige inschrijvingen”, zegt minister Tommelein.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer