Omstreden festival Vestiville vlak voor start geannuleerd: politie moet festivalgangers met honden tot bedaren brengen

Waar iedereen voor vreesde, is uitgekomen: het rapfestival Vestiville in Lommel is vlak voor de start geannuleerd. De burgemeester van Lommel wil het risico niet nemen. Heel wat festivalgangers hebben urenlang voor niets staan wachten en de sfeer werd dan ook erg onrustig. De politie moest zelfs met honden tussenbeide komen om de gemoederen te bedaren.

gjs, jvt

A$AP Rocky zou vrijdag net als Trey Songz en Maitre Gims optreden op het festival, maar daar komt niets van in huis. “Vestiville! Ik treed niet op”, schrijft de rapper op Twitter. “Door zorgen over de infrastructuur en de veiligheid. De organisatoren hadden me gezegd dat ze het in orde zouden brengen, maar dat is niet gebeurd. Ik wil mijn fans de beste show ooit gegeven, maar door de problemen kan ik dat niet. Ik hou van jullie.”

© Sven Dillen

Het was de voorbode van erger. De organisatoren maakten niet veel later bekend dat het festival helemaal niet zal doorgaan. Het wordt net voor de start geannuleerd omdat de Lommelse burgemeester Bob Nijs (CD&V) geen toestemming geeft. De risico’s zijn te groot omdat de organisatoren de gemaakte afspraken niet zijn nagekomen, zegt hij in een reactie aan onze krant. “De stad Lommel wil het risico niet nemen.”

De organisatie laat weten dat het via Festicket and Eventbrite de tickets zal terugbetalen. “Productie en leveranciers hebben alles gegeven om Vestiville mogelijk te maken”, klinkt het. De camping blijft voorlopig wel open, zodat de festivalgangers in alle rust naar huis kunnen terugkeren.

Bekers naar organisatoren

© Boumediene Belbachir

Vele festivalgangers stonden op dat moment al urenlang aan te schuiven aan het festivalterrein en uiten hun onvrede op sociale media. Ook aan de ingang van het festivalterrein kwam het tot incidenten. De organisatoren en veiligheidsmensen werden met bekers bekogeld, waarna de festivalgangers langs hen heen het festivalterrein opliepen. Daar begonnen ze hun eigen pinten te tappen.

Pas wanneer de politie ter plaatse kwam en de festivalgangers met politiehonden achteruit dwong, keerde de rust langzaam terug.

Op Vestiville zouden dit weekend enkele van de allergrootste namen uit de hiphopwereld optreden. Onder meer Migos, Cardi B, Jason Derulo en Future maakten deel uit van de ronduit indrukwekkende line-up.

(Lees verder onder de tweet)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Onderzoek naar fraude

Eerder was al bekendgeraakt dat de festivalorganisatie “gemanipuleerde” screenshots van bankverrichtingen verstuurd heeft naar leveranciers om aan te tonen dat ze betalingen hebben uitgevoerd. De fraudedienst van de bank ABN Amro onderzoekt de zaak, meldt Het Belang van Limburg.

Verschillende grote leveranciers hebben bevestigd dat ze de afgelopen dagen zulke betalingsbewijzen hebben ontvangen. In totaal gaat het over honderdduizenden euro’s. “We moesten afgelopen maandag beginnen, zondagavond – op het allerlaatste nippertje - kregen we pas een betalingsbewijs toegestuurd en dus zijn we aan de slag gegaan. Maar woensdag stond het geld nog niet op onze rekening. Maar ons werk was wel af”, zegt een decorbouwer. “Uiteindelijk ben ik donderdag naar de festivalweide gereden met een team om het decor weer af te breken. Uiteindelijk hebben ze onder die druk het geld overgeschreven.”

© Boumediene Belbachir

© Sven Dillen

© Sven Dillen

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER