© BELGA

Wit-Rusland haalt Belgian Cats van roze wolk op EK basketbal

De Belgian Cats zijn er niet in geslaagd om door te gaan op hun goed elan op het EK basketbal. Nadat ze donderdag een knappe zege tegen Rusland hadden geboekt, verslikten onze nationale basketbalvrouwen vrijdagavond in Wit-Rusland. Ze verloren hun tweede groepsmatch met 61-69. De selectie van bondscoach Philip Mestdagh staat meteen met beide voeten terug op de grond en is met 1 op 2 zelfs nog niet zeker van een stek in barrages op dinsdag in Belgrado. Winst op de slotspeeldag in poule D, terecht dus de groep des doods, en tegen gastland Servië is aan de orde richting groepswinst of een stek in de barrages.

Patrick Ceulemans in Servië

Met een korven van Antonia Delaere en Kyara Linskens en een driepunter van Kim Mestdagh was de studieronde voor de Belgian Cats. In het eerste kwart misten de Belgische vrouwen echter ritme. Een collectief Wit-Rusland scoorde via verschillende speelsters en nam na 7-11 het commando over. Bij 14-21 hingen de Cats eventjes in de touwen. Emma Meesseman zorgde met vijf opeenvolgende punten, de eerste van de partij, voor de aansluiting in het slot van het eerste schuifje: 19-21.

© BELGA

Emma Meesseman ging op haar elan door en Kim Mestdagh dropte een derde en een vierde bom. Na een 13-2 tussenspurt flikkerde er dan ook een 32-26 Belgische bonus op het scorebord. De Cats hadden de partij onder controle, liepen maximaal weg in de eerste helft naar 36-28, maar incasseerden in het slot van de eerste helft nog een Wit-Russische remonte. Met een driepunter on the buzzer forceerde Alexandria Bentley dan ook 37-35 tussenstand halfweg.

Kim Mestdagh opende de tweede helft met een vijfde bom maar de Belgian Cats misten vele shots en scoorden in vijf minuten slechts 6 puntjes. Wit-Rusland rook haar kans en met een bom van Alexandra Bentley en een korf van Maryia Papova ging het naar 43-46. Emma Meesseman en een driepunter van Hanne Mestdagh zorgden evenwel opnieuw voor een Belgische bonus: 50-46. In een nagelbijter loodste Anastasiy Verameyenka met een driepunter Wit-Rusland naar 52-53.

© BELGA

De Belgian Cats werden gedomineerd in de rebound, hapten naar adem en een efficiënt Wit-Rusland drukte via Anastasiya Verameyenka en Alexandra Bentley dan ook door naar 54-62. Julie Allemand kwam niet los, de Cats misten vele shots en hadden na vijf minuten in het slotkwart slechts 2 puntjes gescoord. Na een onsportieve fout van Ann Wauters ging het zelfs naar 54-66. Voor een inspiratieloos België was het dan ook over en out. In de slotfase liet een uitgekookt Wit-Rusland via uitblinker Alexandria Bentley de verdiende overwinning dan ook niet meer ontsnappen. Via Emma Meesseman konden de Cats in de slotminuut immers enkel nog wat milderen.

Bondscoach Mestdagh: : “Misten intensiteit bij verdedigen”

Bondscoach Philip Mestdagh zag het mislopen bij het verdedigen en in de rebounds.

“We misten intensiteit bij het verdedigen en présence in de rebounds”, luidde de analyse van Mestdagh. “De Wit-Russen plukten zestien aanvallende rebounds en dat heeft hen 23 punten opgeleverd bij hun tweede of derde kans. Bij momenten vonden we ons ritme, vooral in het tweede kwart, toen we acht punten voor kwamen. Maar als we tegen een ploeg uitkomen die in zone speelt, hebben we het moeilijk en vonden we ook deze keer geen oplossingen.”

Mestdagh was ontgoocheld omdat zijn ploeg het op verschillende domeinen liet afweten. “Het liep mis bij simpele dingen. Als je de vijf korven op driepunter van Kim (Mestdagh) wegdenkt, scoorden we twee op zeventien aan de driepuntlijn. Dat is veel te weinig. Defensief moeten we veel harder spelen.”

In het slot, toen de wedstrijd al min of meer gespeeld was, wisten de Belgian Cats de kloof nog wat te verkleinen. “Ik zei het donderdag al, het puntensaldo kan nog belangrijk worden, zowel voor de eerste plaats in onze groep als voor de toegang tot de barrages. Elk detail telt”, eindigde Mestdagh.

België-Wit-Rusland 61-69

België: K. Mestdagh 17, Delaere 4, Carpreaux 2, Meesseman 23, Wauters 2, Linskens 2, H. Mestdagh 3, Vanloo 2, Raman 0, Allemand 6

Wit-Rusland: Tarasava 5, Snytlsina 9, Rysikava 4, Likhatarovich 2, Verameyenka 15, Papova 6, Bentley 19, Hasper 7

Kwarts: 19-21, 18-14, 15-18, 9-16

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer