Direct naar artikelinhoud
Festivals

Organisatoren Vestiville opgepakt: verdacht van oplichting, witwassen en misbruik van vertrouwen

De festivalgangers reageren misnoegd op het feit dat het festival last-minute werd afgelast.Beeld Photo News

Het parket van Limburg is een onderzoek gestart naar mogelijke fraude met valse betalingsbewijzen door het festival Vestiville. Drie leden van de organisatie werden opgepakt. Gisteren werd het festival nog op het allerlaatste moment afgelast door de burgemeester van Lommel om veiligheidsredenen.

Het trio wordt verdacht van oplichting, witwassen, valsheid in geschrifte en misbruik van vertrouwen. Volgens Het Nieuwsblad rommelde het achter de schermen al enkele dagen tussen de leveranciers en de organisatie. Verschillende bedrijven ontvingen de afgelopen dagen valse betalingsbewijzen van de organisatie. Die hoopte daarmee tijd te kopen en de leveranciers aan het werk te houden om zo het festival klaar te krijgen. Het gaat in totaal om honderdduizenden euro’s. De meeste bedrijven hebben uiteindelijk hun geld wel gekregen, maar pas nadat ze dreigden om het werk neer te leggen.

“We onderzoeken elke vorm van mogelijke fraude. We nemen de incidenten ernstig”, aldus het parket van Limburg.

Het was al een hele tijd onzekerheid troef rond de eerste editie van het driedaagse festival Vestiville in Lommel, maar gisteren kwam eerst het nieuws dat het festival dan toch zou kunnen doorgaan. Helaas. Na nog eens uren van onzekerheid voor de toegestroomde festivalgangers - die voor gesloten deuren kwamen te staan - heeft de Lommelse burgemeester Bob Nijs (CD&V) ‘s avonds beslist dat Vestiville toch niet mag doorgaan. Na overleg met de veiligheidsdiensten en de veiligheidsagent van rapper A$AP Rocky werd beslist dat de veiligheid van de artiest en van het publiek niet gegarandeerd kan worden.

Twitter bericht wordt geladen...

A$AP Rocky had iets daarvoor zijn optreden al via Twitter afgezegd. Hij had het over “zorgen over de veiligheid en de infrastructuur”. Volgens de Amerikaanse rapper heeft de organisatie niet alle problemen tijdig kunnen oplossen. “Ik wil mijn fans de beste show ooit geven, maar door de veiligheids- en infrastructuursproblemen zal ik niet optreden. Het spijt me”, schreef hij op Twitter.

Twitter bericht wordt geladen...

Burgemeester Lommel over Vestiville: “Hadden al geruchten opgevangen”

Hoe is het zo fout kunnen lopen met het festival Vestiville in Lommel? “We hebben uiteraard geruchten opgevangen, en hebben daarom alle mogelijke politie-adviezen opgevraagd”, zegt burgemeester Bob Nijs (CD&V) aan VTM NIEUWS. “Toch waren er een heel aantal mensen betrokken bij de organisatie, waar we het volste vertrouwen in hadden.”

Gisteren zei Nijs na een controle dat het festival niet kon doorgaan omdat de veiligheid niet kon gegarandeerd worden. Intussen waren al meer dan duizend festivalgangers afgezakt naar Lommel voor het festival, tevergeefs. Hoe kan het dat zo laat nog beslist wordt dat het festival niet mag doorgaan?

“Je kan het festival natuurlijk pas controleren als het er staat”, verdedigt Nijs zich. “Donderdag hebben we een eerste controle uitgevoerd. Toen bleek niet alles in orde te zijn. De organisatie verzekerde ons dat alles op tijd klaar zou zijn, maar dat bleek gisteren niet het geval te zijn.”

Hadden ze op voorhand niet kunnen zien dat het festival te mooi was om waar te zijn? “We hebben uiteraard geruchten opgevangen, en hebben daarom alle mogelijke politie-adviezen opgevraagd. “Toch waren er een heel aantal mensen betrokken bij de organisatie, waar we het volste vertrouwen in hadden, en die ons verzekerden dat het toch in orde zou komen”, zei Nijs.

Worden tickets terugbetaald?

De burgemeester dringt er nu bij de organisatie op aan alle tickets zo snel mogelijk terug te betalen. De organisatie beloofde eerst dat dat ging gebeuren, al werd die tweet later verwijderd. Nu klinkt het dat “een terugbetaling zullen bespreken met hun officiële partners”.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Er werden in totaal ruim 35.000 bezoekers verwacht op het driedaagse festival in het Kristalpark in Lommel.