Direct naar artikelinhoud
Interview

Vier vragen aan Flip Feyten over Boris Johnson: ‘Zonder ongelukken wordt hij premier’

Boris Johnson, de conservatieve kandidaat-premier van Groot-Brittannië.Beeld EPA

Felle brexit-uitspraken, een huiselijke ruzie en een warrig radio-interview. Boris Johnson, de Britse kandidaat-premier, heeft er niet meteen zijn leukste week op zitten. Maar vergis u niet, zegt VRT-journalist en anglofiel Flip Feyten. ‘Nothing is what it seems bij Boris.’

Wat is er met hem aan de hand? Hij lijkt wel de pedalen kwijt.

“Het is wellicht een combinatie van twee factoren. Er zijn een aantal mensen die het een verschrikkelijk idee zouden vinden als hij premier wordt. En dus wordt alles wat mogelijk is bovengespit om een soort van karaktermoord te kunnen plegen.”

“Bovendien zit hij in een groot dilemma. Aan de ene kant zegt hij dat hij op 31 oktober uit de Europese Unie stapt. Do or die. Dat heeft hij nodig om verkozen te raken. Aan de andere kant is hij slim genoeg om te weten dat er behoorlijk wat haken en ogen zitten aan dat plan. Dus is het eigenlijk zaak om wat vaag te blijven. Twee dingen die op gespannen voet staan met elkaar.”

Met andere woorden, je krijgt er soms kop noch staart aan.

“Klopt. Zo is hij. We kennen nog zo iemand. Ook Donald Trump is iemand die verwarring sticht. En daar ook voordeel bij haalt.”

Over Trump is veel twijfel, maar van Johnson wordt toch gezegd dat hij als Boris the Clown toch eerder een typetje speelt. Dat hij pakken slimmer is dan hij zich voordoet.

“Dat is absoluut waar. Ik heb net nog een artikel gelezen van Jeremy Vine, een BBC-presentator. Hij zat jaren geleden op een awarduitreiking van een instituut uit de financiële sector. Vine zou er de awards uitreiken, na een speech van Johnson. Die laatste kwam 8 minuten voor hij moet speechen aan en vroeg: waarover gaat dat hier eigenlijk? Ze legden het hem heel snel uit, wat niet zo simpel is met een dergelijke materie. Hij krabbelde een paar woorden op papier, ging het podium op en gaf vervolgens een speech. Hij deed alsof hij niet wist waarover het allemaal ging, brabbelde wat rare dingen en voerde een showtje op waarmee hij de hele zaal plat kreeg.”

Filip Feyten.Beeld rv

“Vijf jaar later wa er weer een uitreiking. Met opnieuw Vine als uitreiker en Johnson die geacht werd te speechen. Wat er gebeurde? Exact hetzelfde als vijf jaar daarvoor. Weer kwam Johnson laat aan en voerde er exact dezelfde show op. Met andere woorden: het was iets dat hij op voorhand bedacht had en waarvan hij wist dat het werkt. Vergis u dus niet, nothing is what is seems bij Johnson. Er zit meer slimmigheid achter de persona die hij naar buiten brengt dan je zou denken.”

Kan zijn positie aangetast worden door wat er deze week gebeurde of raakt hij ook hier vlotjes mee weg?

“In het verleden is altijd alles van hem afgegleden als water van een eend. Hij heeft een sympathiek imago en enkele grote troeven. Hij is twee keer burgemeester van Londen geworden waarbij hij telkens een Labour-kandidaat heeft verslagen. Hij heeft daardoor de reputatie dat hij ook bij landelijke verkiezingen kan winnen van Jeremy Corbyn. Want de conservatieven zouden nog liever de brexit opbergen dan Corbyn aan de macht te laten komen. Bovendien kan hij ook Nigel Farage van de Brexitpartij verslaan.”

“Dus alle twijfels die nu eventueel zouden ontstaan, gaan hem misschien wel wat stemmen kosten, maar volgens mij niet de overwinning. Zonder ongelukken wordt hij premier.”