Direct naar artikelinhoud
Festival

Urbanfestival Vestiville: te mooi om waar te zijn

Vestiville is afgelast, de flamboyante Cardi B verschijnt dit weekend dus toch niet in Lommel.Beeld Photo News

Als het te mooi is om waar te zijn, klopt er waarschijnlijk iets niet. Vestiville wilde 125.000 bezoekers lokken met grote namen als Cardi B en A$AP Rocky. Uiteindelijk was het festival voorbij nog voor het was begonnen.

“Over vijf jaar willen we het grootste urbanfestival van Europa zijn”, zei Jan Pluym in januari in deze krant. Hij is hoofd productie van Vestiville, het nagelnieuwe urbanfestival dat dit weekend in Lommel zou neerdalen. Het mikte meteen op 125.000 bezoekers over het hele weekend. Dat deed het met een indrukwekkende line-up: Cardi B, A$AP Rocky en Jason Derulo zijn grootheden in het genre, maar die heb je ook nodig voor een festival in hetzelfde weekend als Rock Werchter. 

Vestiville etaleerde grote ambities, al zaten er van meet af aan barstjes in die façade. De ticketverkoop startte al in januari, nog voor het stadsbestuur van Lommel een formele goedkeuring voor het festival had gegeven. 

Uiteindelijk werden de nodige vergunningen geregeld, maar het festival zou nooit van start gaan. Toen al 1.500 mensen stonden aan te schuiven aan het festivalterrein, werd Vestiville te elfder ure afgelast. Eerst liet de vrijdagse headliner A$AP Rocky weten niet te zullen optreden door “problemen met de veiligheid en infrastructuur”.

Uiteindelijk trok de Lommelse burgemeester Bob Nijs (CD&V) de stekker eruit, uit veiligheidsoverwegingen.

Fyre Festival

Het merkwaardige verhaal doet denken aan The Greatest Party That Never Happened , een hitdocu op Netflix over Fyre Festival. Dat moest het meest exclusieve festival ooit worden, op een eiland in de Bahama’s dan nog. Het kostte bezoekers een arm en een been, maar die droom bleek gebaseerd op halve en hele leugens. De festivalgangers werden ter plaatse in complete chaos gedropt. Dringt die vergelijking zich op?

“Dit is geen Belgisch Fyre Festival. Ik loop hier nu rond, als enige op een leeg festivalterrein. Eigenlijk stáát er wel iets. Het ziet er vrij af uit”, zegt Peter Decuypere, geestelijke vader van I Love Techno, vrijdagavond aan de telefoon. 

“Fyre Festival is nooit realiteit geworden. Hier heeft de organisatie wel iets op poten gezet. Alleen hebben ze veel te veel hooi op hun vork genomen. Het is niet slim om te verkondigen dat je 125.000 bezoekers wilt aantrekken. Was het gelukt, dan was het de strafste prestatie die ik ooit heb gezien. Maar eigenlijk kan zoiets niet.”

Dat bleek al snel uit de kaartverkoop. Uiteindelijk werden over het hele weekend 35.000 bezoekers verwacht. Die keren nu van een kale reis terug. Of de tickets – zo’n 200 euro voor een weekend – worden terugbetaald, is nog niet duidelijk. “De organisatie consulteert haar officiële partners over een terugbetaling”, klinkt het afgemeten.