Direct naar artikelinhoud
Lunchbreak

Wat u moet weten voor u gaat eten

Fans wachten hoopvol op het optreden van The Cure.Beeld Francis Vanhee

Het Lommels festival Vestiville liep uit op een regelrechte chaos. Het parket opende een onderzoek naar eventuele fraude. Ondertussen gaven onder meer Tool en Robyn het beste van zichzelf op de wei van Werchter. Al is het nog even wachten op een echt duurzaam festival. Dit en zoveel meer in de deze nieuwsupdate.

In het nieuws

1. Organisatoren Vestiville opgepakt: verdacht van oplichting, witwassen en misbruik van vertrouwen

Het parket van Limburg is een onderzoek gestart naar mogelijke fraude met valse betalingsbewijzen door het festival Vestiville. Drie leden van de organisatie werden opgepakt. Gisteren werd het festival nog op het allerlaatste moment afgelast door de burgemeester van Lommel om veiligheidsredenen.

Lees ook: Urbanfestival Vestiville: te mooi om waar te zijn

Het Lommelse festival Vestiville werd gisteren last-minute afgelast. Het parket heeft nu een onderzoek geopend naar mogelijke fraude.Beeld Photonews

2. RECAP - Rock Werchter, dag 2: hitte, een glitterbom en heersen in de duisternis

Werchter maakte zich op voor het zwartste zwart met The Cure en Tool die een geslaagd einde breiden aan een zonovergoten dag. Eerder op de dag verbluften onder meer Janelle Monaé en Robyn. Een overzicht van de hoogtes en laagtes van dag 2.

Lees ook: Tool: furieus, fanatiek, fantastisch ★★★★★

Tool kwam, zag en overwon.Beeld Stefaan Temmerman

3. 150 agenten verplicht naar Dossinkazerne

150 leden van de wegpolitie Brabant moeten, net als Dries Van Langenhove, verplicht naar de Dossinkazerne in Mechelen. ‘Omdat integriteit bij de politie belangrijk is’, zegt Sarah Frederickx van de federale politie.

4. ‘Zonder ongelukken wordt Boris Johnson premier’

Felle brexit-uitspraken, een huiselijke ruzie en een warrig radio-interview. Boris Johnson, de Britse kandidaat-premier, heeft er niet meteen zijn leukste week op zitten. Maar vergis u niet, zegt VRT-journalist en anglofiel Flip Feyten. ‘Nothing is what it seems bij Boris.’

Lees ook: Er zit meer slimmigheid achter Boris Johnson dan je zou denken. Dat maakt hem gevaarlijk

5. Waar het leedvermaak met Reynders vandaan komt

Ook voorzitter van de Raad van Europa is hij niet geworden, maar niemand die gelooft dat vicepremier Didier Reynders (MR) straks echt thuis op de bank gaat zitten. Zoals ook andere toppolitici het einde van de carrière toch weer uitstellen met dat ene mandaatje dat ze niet kunnen weigeren. Waarom is afscheid nemen in schoonheid zo moeilijk in de politiek?

Didier Reynders, hier met de nieuwe secretaris-generaal van de Raad van Europa Marija Pejcinovic Buric, grijpt naast de Europese topjob.Beeld BELGA

6. Kamervoorzitter Dewael: ‘Nieuwe verkiezingen zouden extremisten sterker maken’

Volgens de nieuwe Kamervoorzitter Patrick Dewael (Open Vld) zouden nieuwe verkiezingen ‘de extremisten sterker maken’. Dat heeft hij gezegd in een interview met de krant Le Soir. ‘We bevinden ons in een delicate periode, zelfs een gevaarlijke periode. Die moet het verantwoordelijkheidsgevoel aanwakkeren.’ Verder gaf Dewael aan een federale regering met een Vlaamse minderheid niet uit te sluiten.

7. Trots verleden blijkt achilleshiel Biden, en daar maakt senator Harris gretig gebruik van

Het duurt nog bijna een jaar voor de ultieme consequentie van de Democratische debatten van woensdag en donderdag duidelijk wordt, maar er zijn al wel een paar voorzichtige conclusies te trekken. 

Slow journalism voor onder een stralend zonnetje

1. Broer van MH17-slachtoffer kruipt uit het dal

Op 17 juli 2014 schoten pro-Russische rebellen vlucht MH17 van Malaysian Airlines neer boven Oekraïne, waarbij 298 mensen omkwamen. Benoît Chardome was één van de zes Belgische slachtoffers. Vijf jaar later wil zijn broer Pierre de zaak achter zich laten. ‘Ik moest afstand nemen. Ik was mezelf niet meer.’

Pierre Chardome.Beeld Tine Schoemaker

2. Jonathan Ive, de spirituele partner van Steve Jobs en ontwerper van alle iSpullen, stopt bij Apple. Wat nu?

Jonathan ‘Jony’ Ive, de designgoeroe die samen met Steve Jobs de wereld veroverde met iMacs, iPods, MacBooks, iPhones, iPads en AirPods, houdt het voor bekeken bij Apple. Zijn vertrek luidt het einde van een tijdperk in bij de technologiegigant. Maar betekent het ook het einde van het succes van Apple? 

3. Rock Werchter: Alleen luxetijgers drinken uit glas

Na een jaar van klimaatmarsen en ecologische ramptijdingen deed onze reporter een poging om een festivaldag door te komen zonder een berg afval achter te laten. Maar dat blijkt nog niet zo eenvoudig. ‘Al die gasten komen uit Amerika overgevolgen. Dat plastic bekertje zal het verschil niet maken.’

Voorlopig zweert Rock Werchter nog bij plastieken wegwerpbekertjes.Beeld Francis Vanhee