Direct naar artikelinhoud
Noord-Korea

Trump zet als eerste VS-president voet in Noord-Korea: ‘Gesprekken over kernwapens hervat’

Trump zet als eerste VS-president voet in Noord-Korea: ‘Gesprekken over kernwapens hervat’
Beeld REUTERS

Historische beelden: de Amerikaanse president Donald Trump heeft de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un ontmoet langs de grens van Noord- en Zuid-Korea. Daarmee is hij de eerste Amerikaanse president ooit die voet zet op Noord-Koreaanse bodem. Trump en Kim spraken af de nucleaire onderhandelingen te hervatten.

Het was Trump die tijdens zijn bezoek aan Zuid-Korea het verrassende voorstel de wereld in stuurde om Kim Jong-Un te ontmoeten. De Amerikaanse president is in Zuid-Korea voor gesprekken met de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in nadat hij eerder de G20-top in Osaka (Japan) bijwoonde.

De twee gaven meteen een persconferentie. “Stappen over die lijn was een grote eer”, zei Trump. “Het is een zeer moedige en vastbesloten daad”, reageerde Kim via een vertaler. Trump prees dan weer de banden met Kim. “We vinden elkaar aardig, begrijpen elkaar en dat kan tot mooie dingen leiden.”

Daarna volgde een meeting van ongeveer een uur. “We hebben net een zeer, zeer goede ontmoeting gehad met Kim”, verklaarde Trump na afloop. Vooral wist hij te melden dat de onderhandelingen over het nucleair programma van Noord-Korea hervat zullen worden. “We hebben afgesproken dat we elk een team zullen aanduiden om de details uit te werken.”

Witte Huis

Daarnaast bevestigde Trump ook dat hij de Noord-Koreaanse leider heeft uitgenodigd om “op een dag” een bezoek te brengen aan de VS. Waarnemers stellen in Amerikaanse media dat een dergelijk bezoek een enorme diplomatieke verwezenlijking voor Kim Jong-un zou inhouden. Noord-Korea streeft er al lang naar om als een gelijkwaardige partner te worden beschouwd op het internationale toneel.

Even historisch als de ontmoeting is de locatie van de ontmoeting. De DMZ, of gedemilitariseerde zone, is een bufferzone van zo’n 4 kilometer breed die de beide Korea’s sinds de Koreaanse oorlog uiteen houdt.

Voorbereiding?

Of de ontmoeting daadwerkelijk onvoorbereid was, is nog maar de vraag. Amerikaanse media speculeren over hoe Amerikaanse en Noord-Koreaanse diplomaten deze dag maandenlang zouden voorbereid hebben.

Voorbereiding?
Beeld REUTERS

Het is de derde keer in iets meer dan een jaar dat Trump en Kim elkaar in levende lijve ontmoetten. Vier maanden geleden liep de tweede top tussen de leiders in de Vietnamese hoofdstad Hanoi nog spaak, in juni vorig jaar ontmoetten Trump en Kim elkaar voor het eerst tijdens een top in Singapore.

Trump eist van Kim volledige ontmanteling van nucleaire wapens en ballistische raketten die met een kernkop kunnen worden uitgerust, maar liet weten “geen haast” te hebben om een overeenkomst met het Noord-Korea te bereiken.

‘Belangrijke mijlpaal’

De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in reisde mee met Trump naar de grens. Hij spreekt van een “belangrijke mijlpaal in het denucleariseringsproces van Noord-Korea”.

Reisorganisaties meldden eerder al dat de zone tussen de twee Korea's vandaag uitzonderlijk voor toeristen gesloten is.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...