Vlaamse formatie gaat volgende fase in: Bart De Wever (N-VA) legt morgen tekst voor aan zijn partij

© BELGA

De Vlaamse formatie is eindelijk in de volgende fase beland. Dit weekend gingen de delegaties van Open VLD, SP.A en CD&V langs bij N-VA-voorzitter Bart De Wever. Daar kregen ze een eerste aanzet van hoe die de Vlaamse regering ziet.

Arnout Gyssels

De Wever zal op basis van die gesprekken een tekst samenstellen die hij maandag aan zijn partij wil voorleggen, zegt VTM Nieuws. De partij moet zich dan beraden over de volgende stap. Officieel wil N-VA nog altijd niets kwijt. “Wij blijven discreet over de gesprekken”, is het enige wat de partijwoordvoerder kwijt wil. Ook de andere partijen steken dan hun koppen bijeen.

Vlaams Belang moest niet op gesprek bij N-VA, maar moest zich wel telefonisch beschikbaar houden. “De logica zelve”, klinkt het bij de partij. “Wij hebben al inhoudelijk veel beleidsdomeinen besproken. Nu is het aan de andere partijen.” Ook Groen ging nog niet langs, omdat partijvoorzitter Meyrem Almaci een operatie aan haar knie moest ondergaan.

Dit weekend loopt de uitgebreide informatieronde dus definitief af. Er is dan ook haast bij, op 6 juli vertrekt De Wever voor een goeie week naar Colombia in het kader van de World Cities Summit, een internationale conferentie over het duurzaam bestuur van steden. Tegen dan moet duidelijk zijn wie aan tafel mag schuiven of de Vlaamse regeringsvorming dreigt nog eens een week aan te modderen.

En hoe is het op federaal vlak?

De federale informateurs Johan Vande Lanotte (SP.A) en Didier Reynders (MR) brengen maandagvoormiddag voor de derde keer verslag uit bij de koning, die al dan niet zal beslissen om hun opdracht te verlengen. Een versnelling op Vlaams niveau kan de federale impasse helpen doorbreken.

De koning stuurde Reynders en Vande Lanotte op 30 mei het veld in om de mogelijkheden voor de vorming van een nieuwe federale regering na te gaan. Voorlopig zit de situatie muurvast, omdat de grootste partijen aan elke kant van de taalgrens, N-VA en PS, voorlopig niet rond de tafel gaan zitten. N-VA wil dat wel, maar enkel als het confederalisme op tafel komt. Voor PS kan daarvan geen sprake zijn.

De opdracht van het informateursduo is al tweemaal verlengd. Deze week klonk het bij een goede bron dat ze maandag van hun opdracht zouden worden verlost, maar dat werd al snel genuanceerd. Intussen lijkt de kans een pak groter dat de twee hun taak nog een tijdlang voortzetten. Kamervoorzitter Patrick Dewael (Open VLD) opperde zondag alvast in VTM Nieuws dat hij het te vroeg zou vinden om de handdoek in de ring te gooien. “Na de verkiezingen hebben partijen soms wat tijd nodig om te kunnen bewegen”, zei Dewael.

Een mogelijke doorbraak op Vlaams niveau kan de zaak federaal wat vooruit helpen. Reynders en Vande Lanotte kregen van de koning immers ook de opdracht om contacten te onderhouden met “de verantwoordelijken voor de onderhandelingen in de gewesten en gemeenschappen”. Als duidelijk wordt met wie N-VA op Vlaams niveau in zee gaat, kan dat een stukje van de federale puzzel helpen leggen.

Het is dus goed mogelijk dat de informatieopdracht verlengd wordt, niet in het minste omdat het voorlopig niet veel zin lijkt te hebben om iemand anders het veld in te sturen. De beslissing ligt bij koning Filip, die Reynders en Vande Lanotte om 10.30 uur op het paleis ontvangt.

Intussen is het ook uitkijken naar de Brusselse formatie. Die had eigenlijk vorige week van start moeten gaan, maar Open VLD, één van de drie partners aan Nederlandstalige kant, wil MR erbij en bleef weg van de startvergadering. Maandagmorgen buigt het Open VLD-partijbestuur zich over de zaak. Als dat groen licht geeft, kunnen de onderhandelingen met PS, Ecolo, DéFI aan Franstalige kant en Groen en one-brussels-SP.A aan Nederlandstalige kant van start gaan. De Brusselse formateurs Rudi Vervoort (PS) en Elke Van den Brandt (Groen) hebben in elk geval een vergadering met alle onderhandelaars gepland om 14 uur in het Brussels parlement.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen