camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Een deel van het waterpark op camping Les Plans.   

Drama aan begin van gezinsvakantie

Maxime (5) ontsnapte even aan de aandacht en verdronk

Het moest een welverdiende vakantie worden in het zuiden, maar bij de eerste plons in het zwembad van de camping verdronk de 5-jarige Maxime uit Luik. Niemand merkte op hoe de kleine jongen in de problemen raakte.

Visser redt kleuter (3) uit vijver Heet in heel Europa Hittegolf eindigt zonder knal

15 uur hadden ze gereden. Vanuit Luik vertrokken, om bijna heel Frankrijk te doorkruisen. Hun bestemming voor de gezinsvakantie: camping Les Plans in Mialet, een dorp in de Gard. Het was bijzonder heet geweest in de auto, want de zuidelijke departementen van Frankrijk kreunen onder de hitte. Dus nadat het gezin was ingecheckt en de bagage had gelost, stond een bezoek aan het waterpark van de camping op het programma.

Maar die verfrissende duik liep fataal af voor de vijfjarige Maxime. Volgens lokale media ontsnapte de Waalse jongen mogelijk even aan de aandacht van zijn ouders, omdat zij zich over hun andere kind aan het ontfermen waren. Toen ze de jongen even later toch opmerkten, dreef hij al in het water. Hij gaf geen teken van leven meer. De reanimatie werd onmiddellijk opgestart en ook de hulpdiensten kwamen ter plaatse. Maar voor de kleuter kwam alle hulp te laat.

De politiediensten onderzoeken de zaak, maar het lijkt erop dat het om een zeer spijtig ongeval gaat. De camping zelf zou volgens de eerste vaststellingen geen schuld treffen. De gemeente voorziet in psychologische bijstand voor de getroffen familie en voor de toeristen op de camping die getuige waren van het drama.

45,9 graden

In het zuiden van Frankrijk vielen zeker nog vier doden door de extreme hitte van de afgelopen dagen. Vrijdag werd daar nog de hoogste temperatuur ooit gemeten: rond 16 uur werd in Gallargues-le-Montueux (Gard) een temperatuur van 45,9 graden Celsius genoteerd. De extreme hitte en droogte hebben ook bosbranden tot gevolg. Minstens tien huizen zijn beschadigd of zelfs volledig in de as gelegd door het oprukkende vuur. Intussen is meer dan 550 hectaren land afgebrand. Honderden brandweermannen blijven in de weer om nog erger te voorkomen.

Visser redt kleuter (3) uit vijver

In het Oost-Vlaamse Zelzate is door een doortastend optreden van visser Andy Bonne een drama vermeden. De man haalde een kleutertje (3) dat dreigde te verdrinken, net op tijd uit het water van de lokale visvijver. Neelam was samen met haar zusje Nayla (6) met schepnetjes visjes aan het vangen aan de rand van de plas, toen ze in het water sukkelde. Andy merkte het gekrijs van het oudere zusje op. “Ik zag het meisje op haar buik in het water spartelen, maar ze was te klein en te zwak om zichzelf te redden. Het ging allemaal zo vlug, ik heb geen moment getwijfeld.” Hij sprong in het water en zette het meisje, dat nog bij bewustzijn was, op de oever bij haar zusje.(kvw, cte)

Heet in heel Europa

De hittegolf die hete lucht vanuit de Sahara bracht, loopt op zijn einde. Maar Europa kreunde afgelopen weekend nog even onder die laatste hete loodjes.

 Meer dan 700 soldaten, honderden brandweerlui, blusvliegtuigen, helikopters en brandweerwagens bestreden in Spanje nog steeds verscheidene branden in het midden en noordoosten van het land. De temperaturen gingen daar ook in het weekend naar 42 graden en er vielen tijdens de hittegolf in totaal twee doden.

 Na verschillende dagen met meer dan veertig graden, was Italië afgelopen weekend blij met “amper” 38 graden. Ook daar vielen de voorbije week twee doden door de hitte.

 In Duitsland ging de temperatuur in de westelijke deelstaat Rijnland-Palts op de laatste dag van juni naar 38,9 graden. Wat goed was voor de hoogste temperatuur ooit in juni in Duitsland.(csn)

De hittegolf duurde acht dagen lang  Photo News

Hittegolf eindigt zonder knal

Na acht dagen is de hittegolf voorbij. En dat gebeurt opvallend genoeg zonder onweer. “Bij het einde van een hittegolf krijgen we inderdaad meestal te maken met onweer dat lokaal hevig kan zijn”, zegt weerman David Dehenauw. “Maar het was de afgelopen week zo droog dat de luchtvochtigheid veel te laag was om hitteonweders te laten ontstaan. Daar heb je namelijk niet alleen hoge temperaturen voor nodig, maar ook vocht in de lucht. En dat was er amper. Zelfs niet nu er voor de overgang naar het iets frissere weer een koufront passeert.”

De volgende week krijgen we nog mooi en vooral normaal zomerweer. “Tot half juli zie ik voorlopig geen tropische temperaturen meer op de weerkaart. Wel iets meer dan twintig graden, redelijk wat zon en nu en dan wat bewolking. Best wel mooi weer dus. Regen van betekenis komt er voorlopig ook niet. En ’s nachts wordt het met tien graden opnieuw aangenaam slapen. Vooral met dat laatste zullen veel mensen blij zijn.”  (csn)