Direct naar artikelinhoud
Solden

Winkels vrezen controles op eerste soldendag

Winkels vrezen controles op eerste soldendag
Beeld Eric de Mildt

Maandag, 1 juli, gaan de zomersolden van start. Maar maandag is voor veel handelaars een verplichte rustdag, waardoor wie toch de deuren opent, mogelijk de wet overtreedt.

De zelfstandige modewinkeliers hebben de voorbije twaalf maanden gemiddeld 2 procent minder verkocht. Door een zwak voorjaar is er de voorbije maanden zelfs sprake van een terugval van 4,7 procent. Gevolg: er liggen nog heel wat shorts, topjes en andere zomerartikelen in de rekken.

Reden genoeg voor heel wat handelaars om de start van de solden zeker niet te missen. Maar die start valt dit jaar dus op deze maandag, sowieso al de minst gunstige shoppingdag. Heel wat zelfstandige kleding- en schoenenwinkels hebben maandag hun wekelijkse sluitingsdag. Willen zij toch een graantje meepikken van de eerste soldendag, overtreden ze wellicht de wet.

“In de detailhandel zijn handelaars verplicht een vaste dag per week te sluiten”, schetst Christine Mattheeuws van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) de kafkaiaanse situatie. “Deze moet voor een periode van zes maanden dezelfde zijn. Wie maandag normaal zijn sluitingsdag heeft, maar de soldenstart toch niet wil missen, zal dus gedurende een half jaar de gewijzigde sluitingsdag moeten aanhouden, en afficheren.” 

Handelaars konden dit enkel omzeilen door vooraf aan de gemeente een uitzondering te vragen. “Veel rompslomp waar niet alle handelaars aan gedacht hebben”, zegt de NSZ-voorzitter. De ondernemersorganisatie vreest sancties van de Economische Inspectie.

Dameskleding Soho in Grimbergen is zo’n zaak die maandag normaal sluit. Toch opent de winkel maandag. “Aan de gemeente toestemming vragen om te mogen openen? Wat een belachelijke regelgeving is dat”, reageert eigenares Cara Mievis. 

NSZ roept de Economische Inspectie op geen sancties te treffen tegen handelaars zoals Mievis. Controle en een eventuele boete vreest de zaakvoerster niet. “Lig ik niet wakker van. Men zou blij moeten zijn dat we zeven op zeven open zijn – wij zorgen dat er hier in de straat iets te doen is.”

Navraag leert dat dergelijke controles voor de FOD Economie momenteel geen prioriteit zijn. “De solden zijn niet hét grote economisch probleem waarop we massaal inzetten”, zegt Chantal De Pauw van de FOD Economie. “Ze zijn door de koppelverkoop zo uitgehold dat er nog maar relatief weinig overtredingen zijn. Dat een zaak uitzonderlijk op maandag is geopend, doet de consument ook geen pijn, hij kan er alleen maar wel bij varen extra koopjes te kunnen doen. Liever concentreren we ons onder meer op oplichting op het web.”

Het lijkt er dus op dat winkeliers die de regelgeving maandag aan hun laars lappen, niet meteen controles of zware boetes hoeven te vrezen. “Voor elke klacht, bijvoorbeeld van een concurrent, zal wel worden bekeken of een onderzoek moet worden gevoerd.”