Direct naar artikelinhoud
Oorlog in Syrië

‘Russische raket’ veroorzaakt explosie in Noord-Cyprus

De explosie in Noord-Cyprus veroorzaakte een grote brand.Beeld AFP

De sterke explosie die afgelopen nacht Noord-Cypus trof, zou veroorzaakt zijn door een raket van Russische makelij. Dat verklaart Kudret Ozersay, minister van Buitenlandse Zaken van Noord-Cyprus. Minister van Defensie Savvas Angelides is daar echter nog niet zeker van. 

De explosie vond plaats in het Bespamark-gebergte, in het noordelijke, Turkse deel van Cyprus, en zou een gevolg zijn van de oorlog in Syrië. Volgens minister van Buitenlandse Zaken Ozersay hebben onderzoekers opschriften gezien die identiek zijn aan die van een raket type S-200, een luchtafweersysteem dat Rusland produceert. Hij vermoedt dus dat een Russische raket  tijdens een Syrische luchtaanval zijn doel gemist heeft. 

Mustafa Akinci, leider van de Turkse Cyprioten, beaamt die theorie. Hij verklaart dat hij zeker is dat het projectiel niet van Cyprisch grondgebied komt. Niet iedereen trekt echter aan hetzelfde zeel, want minister van Defensie Savvas Angelides nuanceert op zijn beurt die uitspraak: “We kunnen niet exact zeggen wat de explosie heeft veroorzaakt.”

De ontploffing veroorzaakte volgens lokale media een grote brand. Getuigen omschreven het geluid als “oorverdovend” en vertelden dat ze de schokgolf konden voelen op bijna alle plaatsen van het eiland. Tot nu toe werden er geen gewonden gemeld.