Francken zet deur op een kier voor Vlaams Belang

© AFP

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken sluit niet uit dat de N-VA op stedelijk niveau ooit een coalitie zal vormen met het Vlaams Belang. Hij sprak noemde dit “theoretische discussies” en “hypothetische situaties”. Zijn partij is altijd tegen het cordon sanitair geweest. Dat zei hij in het VRT-programma De Afspraak op vrijdag.

adm

“Dat is een theoretische discussie,” antwoordde de staatssecretaris op de vraag of zijn partij ooit op stedelijk niveau met Vlaams Belang in zee zou gaan. Hij benadrukte ook nogmaals dat zijn partij altijd tegen het cordon sanitair als concept is geweest.

“In een virtueel verhaal waar je samen met het Vlaams Belang een meerderheid hebt in een grote stad, zullen we dat op het gepaste moment bekijken,” aldus Francken. Hij zet hiermee deur op een kier voor de omstreden partij al blijven de poorten van het stadhuis in Antwerpen waarschijnlijk dicht.

Het grootste struikelblok daar is de figuur van Filip Dewinter. De prominente Vlaams Belanger kwam de afgelopen week in het nieuws nadat hij meermaals speechte bij de Griekse neonazistische partij Gouden Dageraad.

Een scenario waarin het cordon sneuvelt lijkt in Antwerpen niet voorhanden. “Bart De Wever heeft al heel vaak zijn absolute reserve voor de figuur van Filip Dewinter uitgesproken”, zei Francken, “als we in Antwerpen een meerderheid hebben met Vlaams Belang, dan lijkt mij het moeilijk dat Bart De Wever met Filip Dewinter in zee gaat.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen