© Dick Demey

Johan Vansummeren: “Onderdak vinden is moeilijk”

Eind juni nam Johan Vansummeren omwille van hartproblemen noodgedwongen afscheid van het profpeloton. De oud-winnaar van Parijs-Roubaix werkte de voorbije weken echter in alle stilte aan zijn terugkeer, als ploegleider dan wel. Zopas kreeg de 35-jarige Lommelaar het verlossende nieuws dat hij geslaagd was voor de achtdaagse opleiding.

Rob Rodiers

Van 8 tot 15 november was Johan Vansummeren nog eens terug te vinden op de schoolbanken. In de hoofdzetel van de Internationale Wielerunie (UCI) volgde de Lommelaar een achtdaagse opleiding tot ploegleider.

“Een cursus die me alleen al aan inschrijvingsgeld 3.000 euro kostte”, verklapt Summie. “Dat is een fors bedrag, maar ik beschouw die opleiding als een investering in mezelf.”

Het lessenpakket was heel divers van aard. “Er kwam vooral veel theorie bij kijken. Zo kregen we onderricht in de reglementen en de antidopingwetgeving van de UCI, in hoe een peloton zich gedraagt, in de technische aspecten van de fiets en in coaching. Aan het eind van de rit wachtte ons een examen. De door mij behaalde punten kreeg ik nog niet onder ogen, maar ik ontving wel een mail van de UCI met daarin de melding dat ik geslaagd was. Ik mag voortaan op alle niveaus van het wegwielrennen achter het stuur plaatsnemen.”

Moeizame zoektocht

De zoektocht naar een zitje in de ploegleiderswagen verloopt nochtans niet van een leien dakje voor de geroutineerde oud-prof.

“Ik krijg natuurlijk te maken met een sector waarin geen honderden vacatures zijn. Ploegleiderschap is een mooi vak, in een competitieve omgeving. Dan geeft niemand graag zijn plaats af. Ik heb intussen gemerkt dat niet alleen in het peloton met de ellebogen gewerkt wordt, ook in de karavaan daarachter (lacht).”

Buiten het wielrennen

“Heel even leek het erop dat ik onderdak kon vinden bij het nieuwe Israëlische procontinentale team Cycling Academy. Ik vloog speciaal over naar hun Spaanse uitvalsbasis in Girona om hen mijn visie uit de doeken te doen. Helaas, uiteindelijk kozen ze voor iemand die dichter bij Girona woonde. Ik geef mezelf nog tijd tot 1 januari 2017. Als ik tegen die datum geen aanbod op zak heb, dan zoek ik eveneens naar een job buiten de wielerwereld.”

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer