Direct naar artikelinhoud
Brussels Airport

Hinder blijft beperkt tijdens stiptheidsacties Brussels Airport

Hinder blijft beperkt tijdens stiptheidsacties Brussels Airport
Beeld Photo News

De vakbonden van bagageafhandelaar Swissport hielden deze ochtend stiptheidsacties op de luchthaven van Zaventem. De vakbonden klagen over een tekort aan personeel en er is onvrede over de onzekerheid. De vertragingen bleven echter beperkt.

De vakbonden klagen over een tekort aan personeel bij Swissport. Maandagavond sprongen onderhandelingen met de directie af. “Mensen zeggen mij dat ze met vijf doen wat ze eigenlijk met tien of meer zouden moeten doen”, zegt Fouad Bougrine van de liberale vakbond ACLVB. “Twee uur lang zullen de afhandelaars doen wat ze moeten doen, maar niets meer. Omdat er niet genoeg volk is, geeft dat vertragingen.”

Er heerst ook onvrede over de onzekerheid. “Er gaan stemmen op dat de groep de laatste centen uit Swissport België aan het halen is. Er is ook geen CEO meer en geen financieel directeur. We stellen ons daar vragen bij”, zegt Bougrine. De vakbonden willen een bemiddelaar inschakelen en hopen dat die vandaag/dinsdag al aan de slag kan gaan. Bougrine vreest dat werknemers misschien ook na de actie het “zottenwerk” niet meer zullen pikken. 

Om de passagiers zo min mogelijk te treffen, vindt er een stiptheidsactie plaats. De werknemers zullen alleen de taken uitvoeren waarvoor ze betaald worden, en niet meer. De actie kan volgens de bonden leiden tot vertragingen. “Afhankelijk van de bestemming gaat het om een kwartier tot een uur of meer”, zegt Fouad Bougrine (ACLVB). De acties beperken zich voorlopig tot één ochtend.

Kersvers minister van Werk Wouter Beke (CD&V) bevestigt dat bij Swissport een sociaal bemiddelaar aan de slag gaat om het conflict te helpen oplossen.  De vakbonden en de directie bij bagageafhandelaar Swissport hebben woensdag om 13.00 uur een verzoeningsvergadering gepland. Als die geen concreet plan oplevert om het personeelsgebrek op te lossen, dreigen de vakbonden met een staking.