Burgemeester Zedelgem krijgt rijverbod voor negeren rood aan overweg

© mvn

Annick Vermeulen, de burgemeester van Zedelgem, heeft een rijverbod van vijftien dagen gekregen van de politierechter. Ze reed over een overweg terwijl het belsignaal ging en het licht op rood stond. “Dat had ze helaas te laat gezien”, zei haar advocaat.

Tim Lescrauwaet

Burgemeester Annick Vermeulen (CD&V-Nieuw) beging de overtreding in juni van dit jaar. Ze reed toen rond 14 uur 's middags in de Koning Albertstraat in Veldegem in de richting van de Torhoutsesteenweg. Omdat er een trein in aankomst was, traden de lichten en het belsignaal aan de overweg in werking. De slagbomen gingen op dat moment nog niet naar beneden.

“Ze werd mogelijk verblind door de zon en heeft dat licht te laat opgemerkt”, zei haar advocaat Hugo Dekeyser. “Ze zag pas dat het rood was toen ze al op de overweg was.”

Ook het belsignaal heeft de burgemeester naar eigen zeggen niet gehoord. “Dat is niet meer de schelle toon van vroeger. Dat werd veranderd en ze heeft het helaas niet gehoord.”

Jaarlijks campagnes

Haar advocaat vroeg een milde straf en verwees daarom naar het blanco strafregister van de burgemeester. De politierechter wees hem er toch op dat het om een vierdegraadsovertreding ging. “En zo zijn er niet zoveel”, klonk het. “De NMBS voert jaarlijks grote campagnes om de mensen te doen inzien dat het heel gevaarlijk is om de signalen aan een overweg te negeren.”

Hij veroordeelde de burgemeester uiteindelijk tot een boete van 240 euro, waarvan de helft voorwaardelijk, en een rijverbod van vijftien dagen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen