Volgens de organisatie zou de pensioenleeftijd gemiddeld 67,2 jaar moeten bedragen in de OESO.
Volledig scherm
Volgens de organisatie zou de pensioenleeftijd gemiddeld 67,2 jaar moeten bedragen in de OESO. © Shutterstock

OESO-rapport: “Wie nu begint te werken, houdt bij pensioen 45,7 procent over van laatste loon”

Wie vandaag begint te werken, zal wanneer hij of zij op pensioen gaat gemiddeld bijna 14 procent minder overhouden van het laatste brutoloon dan werknemers die nu met pensioen gaan. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de OESO, de organisatie van industriële landen, over het effect van pensioenhervormingen. 

8 reacties

  • Gino Denil

    5 jaar geleden
    Die berekening voor België levert een vertekend gemiddelde op. Door het dubieuze pensioenplafond zullen velen merken dat ze zelfs niet aan die 53% komen. Verder is onze pensioenleeftijd al opgetrokken tot 67. Dus aan die voorwaarde is ongeveer voldaan. Ook al wou de N-VA daar 70 van maken en die dan nog verder laten stijgen. Liefst ook nog gecombineerd met het afschaffen van de index om je karige pensioen in de tijd verder te laten verwateren.
  • Ghijs Elvan

    5 jaar geleden
    Waarom zou je pensioen (bijna) gelijk moeten zijn aan je loon? Als gepensioneerde werk je niet en draag je dus niet bij aan de economie. Dan kan je toch moeilijk hetzelfde inkomen verwachten als iemand die wel actief is. De meeste mensen bouwen trouwens pensioen op via 3 pijlers tijdens hun loopbaan: wettelijk pensioen, groepsverzekering via werkgever en pensioensparen. Daarnaast kan je tijdens je loopbaan ook nog investeren en sparen. Bovendien vervalt de kost van de hypotheeklening.
  • jean-jacques gathy

    5 jaar geleden
    Dat is allemaal niet waar.men houdt geen rekening dat een gepensioneerde geen huur meer moet betalen en dat zijn behoeften zoals op reis gaan na een bepaalde leeftijd fel verminderd zijn.
  • Ronny Biesen

    5 jaar geleden
    Tja, als werkloze heb je in verhouding meer pensioen dan als je werkt, dus waarom nog werken? Al dat "sociaal" gezever brengt niets op voor de werkende mens. Enkel politici hoeven zich met honderduizenden euros uitstapvergoeding en 6000 euro pensioen geen zorgen te maken.
  • Anoniem

    5 jaar geleden
    Waarom dan nog een heel leven lang werken ? Op de dop of leefloon en dan zwart wat hofkes gaan doen bij de werkende mensen en je krijgt bijna evenveel pensioen als wanneer je gewoon gaat werken. En tegen de pensioenleeftijd alles verkopen en ergens naar het buitenland verhuizen waar je wel toekomt met het aalmoes van de staat.