Direct naar artikelinhoud
InterviewVenezuela

Fabiana Rosales, vrouw van interim-president Juan Guaido: ‘Er is slechts één doel: Venezuela bevrijden’

Fabiana Rosales.Beeld BELGAIMAGE

Als echtgenote van de Venezolaanse interim-president Juan Guaido gebruikt Fabiana Rosales (26) alle gelegenheden om voor haar landgenoten te strijden. Ze geeft de hoop niet op. Wij spraken met haar over haar voorbije ervaringen, waaronder een ontmoeting met VS-president Trump.

U bent net terug van uw reis naar de Verenigde Staten. U schreef op Twitter dat u uw huis zonder elektriciteit of water aantrof.

“Dit is de tragedie die alle Venezolanen treft. We lijden onder een crisis die een invloed heeft op alle basisvoorzieningen. Er zijn hier regio’s waar ondertussen al vijf jaar geen water meer uit de leidingen komt. Het probleem is de laatste maanden enorm verergerd en het watertekort verspreidt zich over het hele land. Mensen moeten nu water in flessen of vaten kopen. Je ziet op straat steeds meer kinderen rondzeulen met bidons water in plaats van dat ze op school zitten.”

“Het hele gezinsleven staat in het teken van overleven. De laatste jaren lijken we decennia terug te gaan in de geschiedenis. Internetverbindingen vallen voortdurend uit, waardoor het organiseren van events en betogingen ook veel moeilijker is.”

“Het regime lijkt deze middelen ook wel te hanteren als een vorm van psychologische oorlogsvoering. (President Nicolas, red.) Maduro probeert in te beuken op de moraal van alle Venezolanen waardoor we het gevoel hebben dat we niet langer in staat zijn om voor onze rechten te strijden.”

“De situatie in Caracas is moeilijk, maar in het binnenland is dat nog veel erger. Juan en ik hebben een toer doorheen het land gemaakt en we merkten dat in staten zoals Merida, waarvan wij afkomstig zijn, er regio’s zijn die maar drie of vier uur per dag elektriciteit hebben. Het meest absurde is dat er in het olierijke Venezuela in het binnenland geen benzine meer te verkrijgen valt. Gezinnen wisselen elkaar af in een rij met wachttijd van twee weken om benzine te krijgen voor één auto.”

Interim-president Juan Guaido spreekt de Venezolanen toe in Caracas, terwijl zijn vrouw Fabiana Rosales toekijkt. ‘Juan wordt door meer dan 90 procent van de Venezolanen als hun president beschouwd’, zegt ze.Beeld AFP

U kreeg dit jaar de mogelijkheid om met president Trump, zijn dochter Ivanka Trump en vicepresident Mike Pence te spreken. Wat leverde dat op?

“Ik heb hen verteld hoe zwaar de humanitaire crisis is in Venezuela. Hetgeen me het meest is bijgebleven is de reactie van Ivanka Trump. Zij vertelde me dat ze erg onder de indruk was van mijn uitspraak dat lachen in een dictatuur een daad van rebellie is. Ik zei dat het regime het liefst heeft dat wie onder de dictatuur leeft ongelukkig is en zijn moraal en dromen laat varen. We moeten positief blijven en blijven strijden om het regime omver te werpen.”

Hoe neem je de zware taak op je jonge schouders om als interim-presidentsvrouw de hoop van vele Venezolanen te vertolken?

“Ik voel een zeer grote verantwoordelijkheid. Ik probeer elke dag op ons doel te focussen: Venezuela bevrijden. We willen de vrijheid van de Venezolaanse burgers terug en onze kinderen een mooie toekomst geven. Ik moet maar aan mijn dochter Miranda denken om gemotiveerd te blijven voortwerken.”

Vele Venezolanen vluchten uit Venezuela. Jij keerde na je buitenlandse reis terug.

“ Ik blijf trouw aan mijn land. Ik zal heel eerlijk zijn: mijn generatie moet in Venezuela in desastreuze toestanden leven. We hebben er niet voor gekozen, maar het is nu eenmaal de harde realiteit. Daarnaast hebben we de opdracht om deze realiteit terug proberen te veranderen.”

“Venezuela is een schitterend land. Ik heb in mijn kindertijd de mooie natuur leren kennen en ik hoop dat in de toekomst toeristen zullen terugkeren. We moeten ons land redden van de ondergang. Cijfers van de VN tonen aan dat 7 miljoen Venezolanen, wat neerkomt op ongeveer 30 procent van de bevolking, verhoogd risico hebben om te sterven.

Juan Guaido is nog steeds interim-president. Hoe moeten we dat begrijpen?

“Juan wordt door meer dan 90 procent van de Venezolanen als hun president beschouwd. Meer dan 60 landen erkennen hem als president. We hebben de voorbije maanden zelfs gezien dat er verschillende militairen zijn die hem als hun hoogste commandant beschouwen. Binnenkort zullen we een overheidsregering kunnen vormen en vrije en democratische verkiezingen organiseren.”

Op dinsdag 30 april mislukte de staatsgreep van uw man. Waar was u toen?

“Ik was toen in de VS om internationale contacten te leggen voor Venezuela. Ik had die dagen en uren veel contact met Juan. Uiteindelijk hebben we positieve zaken aan deze dag overgehouden.”

“Het werd duidelijk dat er een groot ongenoegen heerst bij de militairen. Maduro kan zijn eigen dienaars niet meer vertrouwen. Rond hem staan mensen die hem op elk moment de rug kunnen toekeren. Er zijn nog maar weinig mensen die in hem geloven. Bovendien blijft de bevolking op straat komen om hun ongenoegen te uiten.”

“We hebben de voorbije zes maanden veel vooruitgang bereikt. We hebben grote en kleine overwinningen gekend. Het regime van Maduro is wankel. Ik ben er zeker van dat we op korte termijn een grote verrassing aan de wereld en aan de Venezolaanse bevolking zullen schenken.”