Dieven van verdwaalpaal ‘lachend kakske’ in Oostende verraden zichzelf via Instagram: Leuvense jongeren verhoord, paal terecht

© Dany Van Loo - rr

De gestolen verdwaalpaal met het ‘lachend kakske’ in Oostende is terecht. Dat meldt burgemeester Bart Tommelein in een tweet. De paal werd afgelopen nacht gestolen door enkele Leuvense jongeren. De zes jongeren zijn ondertussen verhoord. De paal wordt nu zo snel mogelijk teruggeplaatst op het Nieuwe Strand in Oostende.

gjs

De jongeren gingen maandagnacht aan de haal met de verdwaalpaal die er amper vier dagen stond. “Ze kraakten die af”, zegt Tommelein. “Op camerabeelden zagen we hoe ze daarna rond één uur ’s nachts met de paal door het centrum van Oostende trokken.” Tommelein diende maandag een klacht in en was ervan overtuigd dat ze met de camerabeelden de daders snel zouden ontmaskeren. Maar blijkbaar deden ze zichzelf nog veel sneller de das om. “Op het internet circuleren er beelden die de jongeren zelf op Instagram postten”, zegt Tommelein. “Ik zie dat er ook aardig wat lege bierflesjes op die foto staan. De politie is nu de identiteit aan het controleren van wie die foto postte en gaat na waar die zich momenteel bevindt in Oostende. Waarschijnlijk slapen ze hun roes nog uit. Samen met het kakje.” Kort daarna had de politie ze al te pakken.

Sowieso mogen de daders een factuur verwachten. “Ze zullen de kosten betalen om alles terug te plaatsen”, zegt de burgemeester. “Daarnaast kunnen ze ook nog een GAS-boete van 250 euro krijgen wegens vandalisme. En is het kakje beschadigd, dan mogen ze een nieuwe betalen. Goedkoop is zoiets niet, reken maar op 3.500 euro. Tonen ze berouw, dan kan daar begrip voor zijn. Maar als het aan mij ligt, mogen ze toch een paar keer komen helpen om de gigantische hoop vuilnis die toeristen op het strand achterlaten, op te ruimen. Dergelijk vandalisme tolereren we niet. Zelfs al zou het om een zogenaamde zatte studentengrap gaan. Dit is openbaar bezit dat ook een specifiek doel heeft: mensen helpen om verdwaalde kinderen terug te vinden.”

De jongeren hebben even later hun excuses aangeboden, zegt Tommelein. “Ik heb hen voorgesteld om vrijwillig te komen helpen met ons Beachteam op het Nieuwe Strand waar ze de paal gestolen hebben. Zo kunnen ze toch iets positiefs terugdoen voor onze stad en onze diensten”, aldus de burgemeester.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen