Direct naar artikelinhoud
Hittegolf

Officieel: juni 2019 was warmste juni ooit

Heel Europa kreunde de voorbije dagen onder een hittegolf. Juni 2019 staat nu ook officieel te boek als de warmste juni ooit.Beeld AFP

Gekenmerkt door een buitengewone hitte in West-Europa was juni 2019 de warmste zesde maand van het jaar ooit ter wereld, zo heeft het Copernicus-aardobservatieprogramma van de Europese Unie laten weten.

Het kwik klom een tiende van een graad hoger dan het vorige record, daterend van 2016. Vooral Europa had het warm, met een temperatuur die ongeveer twee graden hoger lag dan normaal.

Door de verzengende hitte gingen verschillende records vorige week voor de bijl in verscheidene Europese landen. Een en ander werd in de hand gewerkt door een grote hoeveelheid warme lucht vanuit de Sahara. In Duitsland, het noorden van Spanje en Italië en in Frankrijk klommen de temperaturen tot tien graden boven de normale seizoensgemiddelden. In Frankrijk werd vorige vrijdag een absoluut warmterecord van 45,9 graden Celsius opgetekend.

De Copernicusploeg zegt dat het moeilijk is om de records “rechtstreeks” toe te schrijven aan de klimaatverandering. Maar dergelijke extreme weerfenomenen zullen naar verwachting steeds gebruikelijker worden als de Aarde blijft opwarmen als gevolg van de stijgende broeikasconcentraties, luidt het.

Copernicus combineert satelliet- met historische gegevens. De temperatuur voor juni in Europa lag drie graden hoger dan het gemiddelde tussen 1850 en 1900. “Onze gegevens tonen dat de temperaturen in het zuidwesten van Europa vorige week abnormaal hoog lagen”, aldus Copernicusbaas Jean-Noël Thépaut. “En ook al was het uitzonderlijk, zullen we dergelijke fenomenen wellicht steeds meer meemaken vanwege de klimaatverandering.”