Direct naar artikelinhoud
Europa

Vader Louis Michel over benoeming zoon: ‘Europa kiest voor een verstandige, koppige man’

Louis MichelBeeld BELGA

Minister van Staat Louis Michel (MR) - vader van kersvers Europees president Charles Michel - heeft al geklonken op de nieuwe job van zijn zoon

“U stoort mij niet, maar ik ben momenteel wel aan het vieren”, zegt Louis Michel (71) aan de andere kant van de lijn, een uur na de bekendmaking dat zoon Charles Europees president wordt. Zijn ook van de partij: moeder en de partner van zoonlief. “Charles heeft geluk met twee zo'n vrouwen in zijn leven. Zijn moeder, die de leegte heeft ingevuld tijdens mijn afwezigheid, en zijn vriendin, een charmante, elegante, verstandige dame.”

En ook Charles Michel zelf is blij, weet vader Michel. “Voor hem is het een erkenning van zijn bekwaamheid”, zegt hij. “De coalitie die hij in België geleid heeft, was niet makkelijk. Misschien daarom dat Europa nu kiest voor die verstandige, koppige man. Iemand met de juiste kwaliteiten om zo’n functie uit te voeren. Bovendien heeft hij een groot Europees netwerk, dat pleit in zijn voordeel.”

De voorliefde voor internationale politiek heeft Charles Michel altijd al gehad. Toch heeft hij die niet met de paplepel meegekregen. “Charles is vrij in zijn hoofd en vormt zijn eigen opinie, zo is hij ook opgevoed”, stelt Louis Michel. “Hij is zeker een zeer geëngageerde Europeaan. En misschien heeft hij mijn carrière gevolgd, zodat hij beseft dat het Europese niveau vandaag het belangrijkste is. Dat de individuele landen niet meer tellen, dat alle actuele problemen in het grotere plaatje bekeken moeten worden. Op wereldvlak, zelfs. Denk maar aan klimaat, terreur en andere uitdagingen. Maar Charles heeft me nog maar zelden om raad gevraagd, zo is hij niet. Hij heeft zijn eigen weg gevolgd.”

Of Michel zijn zoon nu toch advies zal geven? “Nee,” klinkt het stellig. “Hij moet zichzelf blijven. Dat is allicht de reden dat hij het nu zo ver heeft gebracht.”