Direct naar artikelinhoud
DM Zapt

Welkom terug, Tomas De Soete. Kom je sloefen maar halen

Tomas De Soete in ‘Fiskepark’.Beeld © De Mensen

Deze week zet Ewoud Ceulemans de blik op oneindig. Vandaag schrijft hij over de comeback van Tomas De Soete in Fiskepark.

“Ja, Johnny. Ik ben mijn sloefen vergeten.”

In de vijfde aflevering van Fiskepark wordt Tomas De Soete opnieuw door de politie opgepakt voor verhoor, en de sneer naar TV Oost-journalist Johnny Pleetinckx, die hem vraagt waarom hij wéér naar het politiekantoor moet, is vintage Tomas De Soete. Met dat soort vinnig en vaak grappig sarcasme hoorden we De Soete dik tien jaar geleden op Studio Brussel, toen hij er eerst het avondblok en later het ochtendblok presenteerde. Met dat je-m’en-foutisme belde hij live on air Jean-Marie Dedecker op, om hem te confronteren met zijn overdreven snelheid op de autostrade, wat een heerlijk pijnlijk stukje radiogeschiedenis opleverde.

Dat was in 2007. Vandaag, 12 jaar later, komt er een einde aan Fiskepark, de Canvas-serie waarmee De Soete terug in de spotlights staat. De spotlights van een beperkt deel van het Vlaamse kijkpubliek, dat wel, maar wie Fiskepark heeft gezien – week per week op Canvas, zoals vroeger, of in één trek op VRT NU, zoals dat in 2019 nu eenmaal gaat – weet dat de Tomas De Soete van vroeger nog steeds bestaat. Hij maakt tv in plaats van radio, dat wel, maar die intelligente, spontane humor-met-een-randje heeft hij nog steeds. En hij kan er nog steeds uitstekende dingen mee creëren.

De laatste aflevering van Fiskepark, zonder spoilers te willen weggeven, is niet de beste: na de elfendertig slimme twists uit de eerste zes episodes rijdt de reeks zich een beetje vast, en de uiteindelijke ontknoping bekoort niet helemaal. Hoe vaker een vis spartelt, hoe meer hij zich in het net vastzwemt, zoiets – het zou nog een uitstekend spreekwoord zijn om een aflevering van Fiskepark mee te openen.

Desalniettemin is Fiskepark vaak uitstekende televisie, en past de reeks naadloos in het rijtje van De 16 en Generatie B – nog twee prima tv-series die de VRT heeft weggestoken op Canvas. Er zijn genoeg passages en quotes – “Ik hoop dat gij in uw leven genoeg Bambi-momentjes hebt gehad” – die je als ‘uiterst memorabel’ mag omschrijven. En het beeld van een verwilderde Tomas De Soete die in niets meer dan een onderbroek van zijn brommer stuikt, zal nog lang op ons netvlies blijven hangen.

Die val was niet geacteerd: De Soete viel op het pikkeltje van zijn bromfiets, en liep op een uiterst onzalige plaats een verwonding op die zes weken lang thuisverzorging vroeg en daarbij ook nog eens een gedenkwaardig tv-moment opleverde. Het is niet wat ik associeer met het concept ‘waardig ouder worden’, maar in de wondere wereld van Tomas De Soete, waar de humor mag steken en de stommiteiten vaak behoorlijk intelligent zijn, is het dat wel.

Welkom terug, De Soete. Kom je sloefen maar halen.

Fiskepark, om 21.20 uur op Canvas en integraal op te vragen op VRT NU.