Belgische speurders naar huis, Australiërs staken zoektocht naar Théo Hayez: “Overal gezocht waar maar gezocht kon worden”

De missie van de drie Belgische speurders die naar het Australische Byron Bay reisden om er mee te zoeken naar de vermiste Théo Hayez is ten einde. Woensdag vonden nog enkele vergaderingen met de Australische politie en met de familie van de jongeman plaats, maar daarna keerde het trio terug naar België. Ook de Australische politie staakt intussen de fysieke zoektocht naar onze 18-jarige landgenoot.

jvh

Rond 9 uur woensdagochtend begaven de drie Belgische speurders - twee agenten van de federale gerechtelijke politie en een onderzoeker van de Cel Vermiste Personen - zich samen met inspecteur Matt Kehoe van de politie van Byron Bay op het terrein. Ze inspecteerden onder andere de omgeving van de jeugdherberg Wake Up! , waar de jonge Belg verbleef. “Onze Australische collega’s zeiden me vaak dat het zoeken extra lastig gemaakt werd door het moeilijk toegankelijke gebied. Maar pas wanneer je die bossen, kliffen en oceaan met je eigen ogen ziet, besef je: het is écht niet evident”, aldus Christel Michiels in Het Laatste Nieuws.

Er werd woensdag door drie vrijwilligers van de hulpdiensten nog met een boot gespeurd in het moerasgebied rond de jeugdherberg. Meteen ook de voorlopig laatste speuractie op het terrein, klinkt het. “Nu is er werkelijk overal gezocht waar er maar gezocht kon worden.” De speurders sluiten geen enkele piste uit, maar de hoop om Théo nog levend terug te vinden, lijkt nu wel erg klein geworden. “Gelet op de vele uitgebreide zoekacties en de aanwezigheid van de oceaan en de haaien, beseffen ook zijn ouders dat het moeilijk wordt”, aldus Michiels.

LEES OOK. Papa van Théo: “Wij blijven sterk door de inzet van de politie en alle vrijwilligers”

Overleg met familie

De Belgische speurders zaten woensdagochtend ook opnieuw samen met de familie van Théo voor een “debriefing” over de evolutie van het onderzoek. Na dat gesprek stuurde de Australische politie een persbericht de wereld in waarin ze officieel bevestigden dat de grootschalige fysieke zoekactie wordt opgeschort. Speurder Dave Roptell bedankte daarin ook de lokale gemeenschap en de vrijwilligers die hebben geholpen bij de zoekactie en de familie hebben bijgestaan. “Onze gedachten zijn bij de familie van Théo, zowel hier ter plaatse als in België.”

Het politieonderzoek naar de verdwijning van de 18-jarige Belg blijft wel lopen, wordt benadrukt. “De Australische politie zal hemel en aarde blijven bewegen om een spoor te vinden van Théo”, klinkt het.

Théo Hayez uit Overijse was sinds eind vorig jaar op reis in Australië. Hij werd voor het laatst gezien op 31 mei toen hij een nachtclub in Byron Bay verliet, in de staat Nieuw-Zuid-Wales in het uiterste oosten van Australië. Hij zou begin juni terugkeren naar België. Sindsdien werd er met man en macht door de Australische politie en vrijwilligers naar de jongeman gezocht.

bekijk ook

Australië zoekt volop naar Belgische Théo (18): “We dachten: alweer een backpacker die te veel gefeest heeft. Maar nu worden we toch ongerust”

Vader van vermiste Théo Hayez (18) smeekt om informatie

Jean-Philippe en Lisa Hayez, de oom en nicht van Théo, zoeken mee: “De hulp die we krijgen, geeft ons energie om te blijven doorgaan”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen