Direct naar artikelinhoud
GeldEconomie

Langetermijnrente onder nul: goed nieuws voor wie leent, minder voor wie spaart

Langetermijnrente onder nul: goed nieuws voor wie leent, minder voor wie spaart
Beeld Sven Franzen

De Belgische langetermijnrente is woensdagochtend voor het eerst in de geschiedenis onder nul gezakt. En dat is positief. Althans voor de staatskas. Minder voor de spaarder.

Iets voor 9 uur stond de Belgische rente op tien jaar op -0,026 procent. Ook in Duitsland, Frankrijk, Finland, Nederland en Oostenrijk was de langetermijnrente negatief, meldt het financiële persagentschap Bloomberg. De Duitse tienjaarsrente, die beschouwd wordt als de referentie, noteerde zelfs aan -0,399 procent.

De rente op overheidspapier staat al een tijdje onder druk. Meer dan een jaar geleden stond de Belgische langetermijnrente nog op 1 procent - wat toen ook al historisch laag was - en sindsdien ging ze alleen maar verder naar beneden, bovendien in een razendsnel tempo. Begin juni werd de grens van 0,2 procent gesloopt, midden vorige maand die van 0,1 procent en amper 14 dagen later moest ook de 0,05-grens eraan geloven.

Kopers van staatspapier moeten dus betalen om geld te lenen. De rente op overheidspapier zakt onder nul als beleggers meer betalen voor een obligatie dan ze over de resterende looptijd zullen terugkrijgen. Voor de financiering van de staatsschuld dit jaar ziet Jean Deboutte, van het Federaal Agentschap van de Schuld, weinig effect omdat er al heel veel gefinancierd is en het jaar al gevorderd is. De jongste prognose voor dit jaar staat op 1,82 procent van het bruto binnenlands product, en dit was al een verlaging. De komende jaren ziet hij wel een verlaging van de rentelast. Dat is positief, want België torst een staatsschuld van meer dan 100 procent van het bbp.

Wanneer België opnieuw geld zal lenen op de internationale markten via de uitgifte van nieuwe obligaties, zou het dus geld krijgen om te lenen. Al is dat niet letterlijk te nemen. Die negatieve rente wordt verrekend in de prijs die beleggers betalen voor een obligatie. De volgende uitgifte van staatsobligaties vindt plaats op 22 juli.

De huidige tendens is alvast goed nieuws voor wie leent. Zo vormt de Belgische rentevoet op tien jaar de basis waarop banken de rente van de hypothecaire leningen berekenen. De kans dat de woonkredieten verder zakken is allicht te verwaarlozen, gezien de huidige bodemrente. Maar een stijging is in ieder geval verder weg dan ooit.

Maar een lagere rente is ook goed nieuws voor de staatskas, die geconfronteerd wordt met lagere rentelasten. Het Agentschap voor de Schuld wil dit jaar zowat 30 miljard euro herfinancieren, via de uitgifte van schuldpapier. De schatkist vaart dus er wel bij, en u en ik op die manier ook. De rentelasten van de overheid dalen fors door de lage rente, ondanks een hogere staatsschuld. 

Slechter nieuws is er voor de spaarder: de rente op langlopende kasbons en termijnrekeningen zal hierdoor wellicht dalen. De negatieve tienjaarsrente heeft weinig impact voor de spaarrente. De rente op spaarboekjes wordt bepaald door de rente op korte termijn. Maar de kans dat de rente op uw spaarboekje in de nabije toekomst stijgt, is wel erg onwaarschijnlijk. 

Beleggers verwachten dat de Europese Centrale Bank (ECB) haar monetaire beleid verder zal versoepelen. Analisten verwijzen naar uitlatingen van de Nederlandse gouverneur Klaas Knot, die moest toegeven dat de inflatie in de eurozone veel te laag is. De rentetarieven in Europa koersten daarop verder naar beneden.

“Het was een kwestie van tijd vooraleer België aan de beurt was met een negatieve tienjaarsrente”, zegt Jean Deboutte , in een reactie aan Belga. “We zien al maanden, sinds het begin van het jaar, dat de rente aan het dalen is.” Een van de redenen is de koersverandering van de Federal Reserve. De Amerikaanse centrale bank kijkt niet langer naar een renteverhoging, maar hint nu eerder op een verlaging. Daar komen dan de huidige economische problemen bij voor de wereldhandel, met heel wat onzekerheden, bijvoorbeeld door de handelsgeschillen.