Direct naar artikelinhoud
Benoeming Charles Michel

Dit schrijven buitenlandse media over Charles Michel

Ontslagnemend premier Charles Michel (MR) wordt de nieuwe Europese president.Beeld EPA

Ontslagnemend premier Charles Michel wordt de nieuwe Europese president. Ook al leggen de buitenlandse media vooral de nadruk op de nominatie van de Duitse Ursula von der Leyen, toch valt ook hier en daar wat te lezen over de nieuwe Europese president.

Libération: ‘Chez les Michel, la politique est une affaire de famille’

De Franse krant Libération heeft het in haar artikel over Charles Michel die “vroegrijp” was, door de jonge leeftijd waarop hij premier werd. De krant zegt dat hij de politiek met de paplepel heeft meegekregen van zijn vader.

Le Figaro: ‘Un habitué de coalitions impossibles’

Le Figaro omschrijft Charles Michel op de voorpagina als “iemand die gewoon is om onmogelijke coalities te leiden”. Met als grootste troef zijn ervaring met “crisissituaties”.

Aangezien de Franse Christine Lagarde ook een topfunctie wist te bemachtigen, focust de krant vooral op de vrouwelijke topjobs. “Twee vrouwen om Europa uit de crisis te halen”, aldus Le figaro.

Trouw: ‘Het is voor Europa te hopen dat hij daarbij succesvoller opereert dan als Belgisch premier’

Volgens Trouw was de selectieprocedure waaruit Charles Michel uiteindelijk kwam bovendrijven even “chaotisch” als de manier waarop hij de jongste Belgische premier ooit werd.

“Het lef waarmee hij het Belgisch premierschap oppakte kan hij straks goed gebruiken als voorzitter van de Europese raad”, zegt Trouw. Daar wacht hem de “ondankbare taak” om de verdeelde leidersgroep één richting in te sturen.

NRC: ‘Een degelijk en betrouwbaar imago’

NRC verklaart dat “als er iemand in de laatste vijf jaar zijn strepen in compromissen maken wel heeft behaald, het Charles Michel is”. Volgens de krant strijkt hij “niemand tegen de haren” en leverde hem dat de naam van “handpop van de N-VA” op.

Toch prijst de krant zijn “niet-polariserende stijl”. Volgens NRC zorgde die ervoor dat de regering, die constant last had van interne ruzies, “bijna tot het einde overeind bleef”.

De Volkskrant: ‘Gewend om verschillende groepen op één lijn te krijgen’

De Volkskrant looft Charles Michel als een “begaafd tacticus” en een “verbinder”. Voor de krant komt zijn stap naar Europa niet als een verrassing, maar toch zal zijn nieuwe baan volgens de Nederlandse krant “een hele uitdaging” worden.

De krant ziet echter hoopvolle signalen in de manier waarop Michel de Belgische regering bijna vier jaar lang bij elkaar hield.

GrenzEcho: ‘Europa’s nieuwe droompaar?’

GrenzEcho stelt Charles Michel en Ursula von der Leyen voor als “droompaar”. 

The New York Times: ‘Monsieur Patate’

Een reporter van The New York Times onthulde dan weer de bijnaam die de Belgische premier in de Europese wandelgangen krijgt: ‘Monsieur Patate’, een verwijzing naar Mr. Potato Head, het personage uit de Toy Story-films waarmee hij enige fysieke gelijkenis zou vertonen.

Twitter bericht wordt geladen...