Elektronisch voorschrijven van geneesmiddelen verplicht vanaf 2020

Het papieren voorschrift zal vanaf 2020 verdwijnen. © VUM

Vanaf 2020 wordt het elektronisch voorschrijven van geneesmiddelen verplicht. Het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering (RIZIV) stopt vanaf dan met het leveren van voorschriftenboekjes.

Amy Cornelissen

Het gebruik van het elektronisch voorschrift zal verplicht zijn voor zowel huisartsen als artsen-specialisten. Dat meldt de Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (BVAS). Papieren voorschriften zullen enkel nog uitzonderlijk gebruik mogen worden bij huisbezoeken of in geval van overmacht.

Dokters zullen vanaf 1 januari 2020 dus niet langer geneesmiddelvoorschriften in papieren formaat kunnen bestellen bij het RIZIV. Tot dan kunnen artsen een maximum van 25 boekjes bestellen, meldt het BVAS op hun website. Wel zal vanaf januari 2020 het model van het papieren voorschrift veranderen, maar hoe dat er zal uitzien, moet nog door het Verzekeringscomité bepaald worden.

Barcode

Hoe werkt zo’n elektronisch voorschrift precies? In plaats van een papieren voorschrift zal de patiënt een bewijs krijgen waar een barcode opstaat, die door de apotheker gescand wordt. Nadat de patiënt het geneesmiddel heeft opgehaald, wordt het elektronische voorschrift gearchiveerd en is het niet meer beschikbaar voor andere zorgverstrekkers.

De papieren voorschriften die voor 2020 geschreven zijn, blijven wel nog enkele maanden geldig en in noodsituaties zijn papieren voorschriften ook nog geldig.

Voordelen

Volgens het RIZIV zijn er enkele voordelen verbonden aan het elektronisch voorschrijven van geneesmiddelen. Er zal een betere communicatie kunnen ontstaan tussen artsen en apothekers omdat er minder fouten zullen ontstaan in verband met onleesbaarheid. De apotheker krijgt ook een duidelijk en volledig voorschrift. Daarnaast heeft de arts ook toegang tot een databank van geneesmiddelen. Als laatste zal het ook fraude aan banden leggen omdat de unieke barcode ervoor zorgt dat er geen kopieën gemaakt kunnen worden.

Voor meer informatie:http://www.vlaamsartsensyndicaat.be of www.riziv.fgov.be