Direct naar artikelinhoud
Natuur

Woede en verdriet nadat iconische olifant ‘Voortrekker’ in Namibië wordt doodgeschoten door trofeejager

De olifant heeft de naam Voortrekker gekregen, omdat hij als een pionier in de jaren tachtig door de woestijnen van Namibië trok naar het gebied rond de meestal droogstaande Ugab-rivier.Beeld Christin Winter

Natuurorganisaties in Namibië zijn woest op hun overheid die toestemming gaf een beroemde olifant neer te schieten. Voortrekker, zo heet de iconische olifantenstier, werd afgelopen week door een trofeejager met vergunning omgelegd.

Zelden of nooit is er zo getreurd om de dood van een olifant. Zijn dood was zorgvuldig beraamd door het ministerie van Milieu en Toerisme in de hoofdstad Windhoek. Toen de protesten losbarstten vanuit lokale natuurorganisaties, noemde de woordvoerder van het ministerie Voortrekker een agressieve probleemolifant, die een gevaar zou zijn voor de bewoners van de Omatjete-regio in het noordwesten van Namibië. Natuur­organisaties van omliggende gemeenschappen als Otjimboyo, Sorris Sorris en Tsiseb hadden het ministerie uitdrukkelijk verzocht de oudste levende alpha-olifant niet te doden. Zij noemen de olifantenstier liefkozend ‘de oude man’ en een vriendelijk dier.

Twitter bericht wordt geladen...

Pionier

De olifant heeft de naam Voortrekker gekregen, omdat hij als een pionier in de jaren tachtig door de woestijnen van Namibië trok naar het gebied rond de meestal droogstaande Ugab-rivier, waar vroeger een complete olifantenpopulatie was afgeschoten. Op zijn tochten steeds dieper in de droge barre gebieden nam hij andere olifanten mee.

De groep van dertig olifanten ontwikkelde zich door de jaren heen tot woestijnolifanten met aparte uiterlijke kenmerken. Zo werden ze slanker dan savanne-olifanten, met langere poten en bredere voeten. Alleen in Mali leeft nog een andere groep woestijnolifanten.

De groep in het Ugab-gebied bestond uit drie olifantenstieren, waarvan twee geslachtsrijp zijn. Voortrekker, die voor de meeste nakomelingen zorgde, is nu niet meer. De vrees van natuurorganisaties is dat het Met de hele groep olifanten in deze regio weg wil hebben.

Stress bij andere olifanten

Vertegenwoordigers van diverse dorpen noemen de dood van Voortrekker een klap en niet de manier om conflicten tussen mens en wilde dieren op te lossen. Toeristen betaalden de afgelopen jaren veel geld om de enorme stier met zijn grote slagtanden te zien en te fotograferen. De trofeejager zou 7.500 euro voor zijn vergunning hebben betaald. Een schijntje gezien de economische slag voor de regio.

Gevreesd wordt dat het doodschieten van Voortrekker voor veel stress zorgt bij de andere olifanten en leidt tot meer confrontaties tussen mens en olifant. Het ministerie zou dit weer kunnen gebruiken om ook de andere olifanten af te schieten en de woestijn voor de tweede keer te ontdoen van de dikhuiden, zo is het boze vermoeden.

Twitter bericht wordt geladen...