Direct naar artikelinhoud
Gent-Sint-Pieters

Oplossing Gent-Sint-Pieters in de maak: onafgewerkte perrons alsnog overkapt

De werken aan Gent-Sint-Pieters slepen al jaren aan.Beeld Tim Dirven

De NMBS en de stad Gent hebben een compromis gevonden over het station Gent-Sint-Pieters, dat al jaren in de stellingen staat. De perrons die nog niet vernieuwd zijn, lijken een overkapping-light te krijgen ‘die architecturaal aansluit’ bij de reeds overkapte perrons. Hoe het geheel eruit zou zien is echter nog onduidelijk.

Het Gentse Sint-Pietersstation is al jaren een bouwwerf. De perrons 9 tot 12 kregen een metershoge overkapping, maar dat kostenplaatje - meer dan 58 miljoen euro - liep zo hoog op dat de NMBS de verouderde perrons 1 tot 8 niet van dezelfde vernieuwing kon voorzien.

Daarom gooide de spoorwegmaatschappij de plannen vorig jaar om. Voortaan zouden aannemers de overige perrons niet meer overkappen, maar voorzien van veel goedkopere luifels. Dat was echter zonder voormalig burgemeester Daniël Termont gerekend, die waarschuwde voor een ‘geamputeerd station’ als architecturale draak. 

Oplossing Gent-Sint-Pieters in de maak: onafgewerkte perrons alsnog overkapt
Beeld Tim Dirven

Nu hebben de NMBS en het stadsbestuur een compromis bereikt. “We hebben de NMBS gevraagd om een kwalitatieve overkapping, waar ook wij achter kunnen staan”, zegt schepen van Mobiliteit, Publieke Ruimte en Stedenbouw Filip Watteeuw (Groen) in een persbericht. 

De NMBS zou dus alsnog overgaan tot een overkapping, al is nog niet beslist hoe die eruit zou zien. Wel is afgesproken dat ze ‘architecturaal moet aansluiten bij de overkapping boven de perrons 9 tot 12’ - zonder hetzelfde kostenplaatje te krijgen.

Hoe de NMBS de beide bouwplannen visueel op elkaar zou ‘aansluiten’ is nog onduidelijk.

Fietsenstalling

Over andere aanpassingen die de NMBS wil, zoals de verplaatsing van een fietsenstalling, zal het Gentse stadsbestuur verder onderhandelen met de NMBS. Als alles goed gaat, worden de werken vanaf 2020 opgestart. Rond 2027 zou het station dan opgeleverd worden.

Fietsenstalling
Beeld Tim Dirven
Fietsenstalling
Beeld Tim Dirven