Direct naar artikelinhoud
Politiek

OM eist 5.000 euro geldboete voor Geert Wilders voor ‘minder Marokkanen’-uitspraak

Geert Wilders en advocaat Gert-Jan Knoops (rechts) voorafgaand aan de voortzetting van het hoger beroep in de strafzaak tegen de PVV-leider in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol.Beeld ANP

PVV-politicus Geert Wilders moet voor zijn ‘minder Marokkanen’-uitspraak een geldboete van 5.000 euro opgelegd krijgen. Dat eiste het Nederlandse Openbaar Ministerie in het hoger beroep tegen de PVV-voorman.

Volgens het OM zijn de ‘minder Marokkanen’-uitspraken van Wilders in strijd met ‘de kernwaarden van de vrije en democratische samenleving. Namelijk dat iedereen recht heeft om gelijk behandeld te worden en dat er niemand gediscrimineerd mag worden. Niemand mag worden weggezet als minderwaardig.’

De PVV-politicus staat terecht voor omstreden uitspraken uit 2014. Dat jaar zei Wilders twee maal dat hij ‘minder Marokkanen’ wilde. De eerste keer was op 12 maart 2014 tijdens een bezoek aan de Haagse markt. Toen zei Wilders dat hij ‘als het even kan, minder Marokkanen’ wilde. Volgens getuigen was er destijds sprake van een slip of the tongue. De PVV-voorman zou meteen daarna hebben gevraagd of hij dat zo wel kon zeggen. De tweede keer, een week later, op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen, liet hij zijn aanhangers ‘minder Marokkanen’ scanderen, en beloofde hij dat hij dat zou gaan regelen. 

Eind 2016 eiste het OM in eerste aanleg eveneens een geldboete van 5.000 euro als straf voor de omstreden uitlatingen. De rechtbank oordeelde destijds dat de PVV-voorman wel schuldig was aan groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie van Marokkanen, maar de rechters legden hem geen straf op. Zowel Wilders als het Openbaar Ministerie (OM) ging daartegen in beroep.

Vorige week, op de eerste zittingsdag van het hoger beroep, zei PVV-voorman Geert Wilders dat het ‘proces een schande is’. ‘Het heeft er alle schijn van dat dit proces politiek gemotiveerd is, om een politiek opponent uit de weg te ruimen.’ Wilders stelt aanwijzingen te hebben dat oud-minister Opstelten (VVD) heeft aangestuurd op vervolging van de PVV-voorman.

De aanklagers van het Openbaar Ministerie ontkenden vorige week met klem dat er politieke bemoeienis is geweest. Het OM heeft die vervolgingsbeslissing eigenstandig genomen, stelde de advocaat-generaal.

Het requisitoir van het OM begon dinsdag, woensdag volgde de strafeis. In september krijgt de advocaat van de verdachte kans om te reageren op de strafeis. De uitspraak staat gepland op 11 oktober. Het hoger beroep liep al vertraging op doordat het gerechtshof vorig jaar succesvol werd gewraakt door de advocaat van Geert Wilders.