Direct naar artikelinhoud
Vulkaan

Eiland ontwaakt na uitbarsting van vulkaan Stromboli

Eiland ontwaakt na uitbarsting van vulkaan Stromboli
Beeld EPA

Woensdag vond er een hevige uitbarsting plaats van de vulkaan Stromboli op het gelijknamige Italiaanse eiland in de Middellandse Zee, circa 60 kilometer ten noorden van Sicilië. Na verscheidene explosies waren reusachtige wolken van as en rook te zien op foto’s. Volgens Italiaanse media is een klimmer om het leven gekomen en viel er ook een gewonde. Het gaat naar verluidt om twee Siciliaanse toeristen.

Het Italiaanse eiland Stromboli is donderdag wakker geworden onder een dikke laag (vulkaan)as. De goed 900 meter hoge gelijknamige vulkaan heeft woensdag nog eens lelijk huisgehouden, donderdag is de vulkaan opnieuw rustig. Alle toeristen hebben het eiland verlaten en blusvliegtuigen doen hun best om het vuur te doven dat op verschillende plaatsen ontstaan is door rondvliegend lava en brandende stenen. Het dorpje Ginostra, vlak bij de vulkaan, is volledig bedekt onder het as. De brandweer is bezig met het verwijderen van het goedje.

Wetenschappers en inwoners verzekeren dat de vulkaan opnieuw rustig is en dat een nieuwe uitbarsting niet in de gewoontes ligt van de Stromboli.

Lokale media meldden dat mensen uit schrik in zee waren gesprongen. Enkele toeristen werden met boten naar Ginostra gebracht, maar tot een evacuatie van het eiland komt het niet.

In shock

“We zagen de uitbarsting vanuit het hotel, er was een luide knal”, verklaarde Michela Favorito, die in een hotel in de buurt van Fico Grande werkt, aan de oostkant van het eiland. “Vervolgens kregen we een grote aswolk over ons heen.”

Fiona Carter, een Britse toeriste op het eiland Panarea, ongeveer 27 km van Stromboli, hoorde de ‘ontploffing’. “We draaiden ons om en zagen een paddenstoelwolk komen van Stromboli. Iedereen was in shock. Toen begon de roodgloeiende lava de berg af te stromen naar het dorp Ginostra”, vertelde ze aan Reuters. “De aswolk werd steeds groter en bedekt nu het volledige eiland Stromboli.”

De vulkaan op Stromboli is de laatste 2.000 jaar actief.

Twitter bericht wordt geladen...

In shock
Beeld GERNOT WERNER GRUBER
In shock
Beeld EPA
In shock
Beeld EPA