Barry Callebaut bouwt grootste chocolademagazijn ter wereld in Lokeren
De grootste chocoladefabriek ter wereld hadden ze al, maar nu gaat chocoladeproducent Barry Callebaut in het Oost-Vlaamse Lokeren ook het grootste chocolademagazijn ter wereld optrekken. Het zal een oppervlakte hebben van ruim 60.000 vierkante meter, wat ongeveer overeenkomt met 8 UEFA-voetbalvelden. Er is een investering van 100 miljoen euro mee gemoeid.
Callebaut wil zijn kleine magazijnen in de buurt van Aalst sluiten en zal al zijn logistieke activiteiten verplaatsen naar het nieuwe centrum in Lokeren. Van daaruit zal chocolade verdeeld worden naar alle uithoeken van de wereld.
100 miljoen euro
Het nieuwe gebouw moet eind 2021 operationeel zijn en zal volledig energieneutraal zijn. Barry Callebaut is daarvoor een samenwerking aangegaan met vastgoedgroep Warehouses De Pauw (WDP). WDP neemt de ontwikkeling van het centrum op zich, net als de volledige investering van 100 miljoen euro. De chocolademaker gaat in ruil een langetermijncontract aan voor de huur. Verdere financiële details van de ‘strategische samenwerking’ werden niet bekendgemaakt.
Barry Callebaut gaat ervan uit dat de nieuwe site extra jobs zal creëren, maar wil nog geen concrete aantallen noemen. In eerste instantie maken de 85 werknemers van het huidige Europese logistieke centrum in Aalst de overstap. (lees hieronder verder)
“De wereldwijde expansie van onze producten is de jongste jaren sterk gestegen en we gaan ervan uit dat deze trend zich verder zal zetten in de toekomst”, zegt Massimo Garavaglia, de directeur Europa, Midden-Oosten en Afrika van Barry Callebaut. “Dit moet onze efficiëntie vergroten.”
Volgens Garavaglia was de keuze voor Lokeren als nieuwe internationale logistieke hub een logische. “Het centrum ligt in het midden van de driehoek Gent-Antwerpen-Brussel, waar de meeste van onze klanten gevestigd zijn. Het is ook de ideale locatie om onze grootste fabrieken in Wieze en Halle te bevoorraden en er is een directe toegang naar de haven van Antwerpen voor export”, klinkt het.
Historiek
Daarnaast speelt ook dat de wortels van het bedrijf in België liggen. “De historiek van Callebaut in België gaat terug tot 1911 en de vestiging in Wieze is ook ons centrum voor innovatie, terwijl die in Halle een hele grote groeipool is”, luidt het. (lees hieronder verder)
Eind december 2017 kondigde de chocoladefabrikant nog een investering van “tientallen miljoenen euro’s” aan in nieuwe productielijnen in Wieze en Halle. De uitvoering van dat project loopt nu ten einde. “Dit nieuws is het bewijs dat we blijven investeren in België”, aldus Garavaglia.
Zürich
Barry Callebaut ontstond in 1996 uit de fusie van het Belgische Callebaut en het Franse Cacao Barry. De hoofdzetel van de producent van bulkchocolade bevindt zich in het Zwitserse Zürich. In België telt het bedrijf 1.500 personeelsleden en 4 productiesites: naast Wieze en Halle gaat het om Heule en Thimister. De site in Wieze is ‘s werelds grootste chocoladefabriek.
Zijn vorige boekjaar sloot Barry Callebaut af met een omzet van 6,9 miljard Zwitserse frank. Het verkocht toen meer dan 2 miljoen ton chocolade. Een groot deel van de productie komt uit België.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Spaargids.be
Meer spaarrente strikken? Met deze tips loop je je getrouwheidspremie niet mis
-
PREMIUM108
Autoproducenten raken elektrische auto’s aan de straatstenen niet kwijt: hoe komt dat?
Een perfecte storm woedt vandaag in de autowereld. De verkoop daalt en hoewel er steeds meer en goedkopere stekkerwagens op de markt komen, wakkert dat de interesse van de automobilist om elektrisch te rijden niet aan, integendeel. Hoe komt dat? En heeft dat gevolgen voor de prijs? -
Roze chocolade uit Wieze verovert Amerika (en de rest van de wereld)
De roze Ruby-chocolade, ontwikkeld in het innovatiecentrum van chocolademaker Barry Callebaut in Wieze, is goed op weg om de hele wereld te veroveren. Na een eerste lancering in Shangai maakt de unieke zoeternij nu ook zijn opwachting in Amerika. -
-
HLN-lezers verkiezen Emilia Gelateria tot beste ijssalon van Brussel en omstreken
-
9
Aandeel Tesla neemt duik op de beurs: aanzienlijk minder auto’s geleverd én grotere concurrentie
De Amerikaanse autofabrikant Tesla ging dinsdag zo’n 5 procent omlaag op de beurs van Wall Street na de publicatie van tegenvallende cijfers. In het eerste kwartaal van dit jaar werden er nog geen 387.000 auto’s afgeleverd aan klanten, aanzienlijk minder dan in het voorgaande kwartaal. -
7
Crypto-oplichter die met miljoenen naar Brazilië trok, wordt uitgeleverd aan ons land
Een Braziliaanse rechtbank heeft beslist dat crypto-oplichter Laurent B. uitgeleverd mag worden aan ons land. De man, die het brein zou zijn achter Bit Robot, werd een jaar geleden gearresteerd in Fortaleza, een populaire strandbestemming. Hij werd gezocht door Interpol. Wellicht ging hij ervandoor met miljoenen euro’s van investeerders. -
PREMIUM22
Hoe komt het dat Esprit – ooit het hipste merk – nu de geest geeft? “Het is een merk voor boomers geworden”
-
Livios
Vermijd tot 20% rendementsverlies: zo reinig je je zonnepanelen (niet)
-
Spaargids.be
Betaal jij met Payconiq? Dit is het prijskaartje voor jou en de handelaar
Sinds de lancering van Payconiq in 2016 zou het tarief voor een Payconiq-betaling nooit gewijzigd zijn, aldus de Bancontact Payconiq Company. Maar vanaf april is Payconiq wel duurder voor de handelaar. Merk je daar ook iets van als consument? En bestaan er alternatieven? Spaargids.be geeft een overzicht. -
Livios
“Koffiegruis, eierschalen en mulch werken niet”: zo verjaag je slakken wél succesvol uit je tuin
Hobbytuiniers houden hun moestuinen de komende weken maar beter goed in de gaten. Zodra de bodem begint op te warmen, het ’s nachts niet te hard afkoelt en het nu en dan blijft regenen, duiken slakken in groten getale op. Slakkenplagen zijn immers een typisch lentefenomeen. Bouwsite Livios vroeg aan Dirk Criel van Natuurpunt hoe je het beste omgaat met slakken in de tuin. -
Onze lezers verkiezen Peter Verlinden uit Oudenaarde tot beste ijscoman van de Vlaamse Ardennen
11 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerJohn Stahl
Peter Janssens
Franky Vinck
Anthony Steens
etienne vijverman