Direct naar artikelinhoud
Facebook

Panne bij Facebook liet miljoenen mensen werking van algoritmes zien

Panne bij Facebook liet miljoenen mensen werking van algoritmes zien
Beeld AP

Gedurende acht uur konden heel wat gebruikers geen foto’s meer zien of opladen op de platformen Facebook, Instagram en WhatsApp. De panne toonde hoe het algoritme van Facebook foto’s die we opladen interpreteert en categoriseert.

In plaats van een foto van een perfecte cappuccino, kregen gebruikers van Instagram en Facebook gisteren enkel een wit vlak te zien met wat tekst in. “Afbeelding kan het volgende bevatten: tafel, lepel, lach.” In deze foto staat dus waarschijnlijk een tafel, een lepel en een persoon die lacht. Zodra een foto wordt opgeladen op een van de platformen van Facebook, proberen algoritmes te interpreteren wat er op de foto te zien is.

Het duurde niet lang, of mensen begonnen die tags te delen op sociale media. Zack Whitacker bijvoorbeeld, journalist bij technologiewebsite TechCrunch stelde vast dat het algoritme zijn profielfoto hem relatief goed omschreef. “1 person, beard.” Facebook gebruikt dit soort tags om het platform ook toegankelijk te maken voor mensen met visuele beperkingen.

Twitter bericht wordt geladen...

De vraag is natuurlijk of dit soort tags gebruikt wordt in de advertentiemachine die Facebook is. Want er zit heel wat data in al die foto’s. Hebt u een huisdier? Drinkt u graag koffie? Of trekt u weleens een foto in de fitness? Technologiewebsite The Verge stelde de vraag aan Facebook, maar kreeg nog geen antwoord.

Soms loopt er iets fout met het algoritme. Zo telt het de menselijke portretten van het schilderij waar je voor staat mee in het aantal personen op de foto. Soms voegt Facebook heel rare tags toe. Zoals bij journalist Danielle Abril. Zij kreeg in een van de beschrijvingen volgende informatie: “5 people, including Danielle Abril, people smiling, people standing, hoes (hoeren of sloeries, FE) and indoor.”

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...