United International Business School of Belgium mag geen masterdiploma’s uitreiken

Enkel erkende onderwijsinstellingen mogen masterdiploma’s uitdelen. © BELGA

De United International Business School of Belgium (UIBS) mag geen masterdiploma’s uitreiken. Dat heeft het Europees Hof van Justitie beslist.

Amy Cornelissen

In het arrest staat dat enkel erkende onderwijsinstellingen masterdiploma’s mogen uitreiken. Voor Vlaanderen staan die instellingen in het hogeronderwijsregister opgelijst en daar zit de United International Business School niet bij. Bovendien mogen nationale instanties inbreuken daarop strafrechtelijk vervolgen.

Dat gebeurde al een keer in 2015. Toen veroordeelde de rechtbank van eerste aanleg in Antwerpen de oprichters, Freddy en Thierry Kirchstein, tot een geldboete van 1.650 euro, maar ze gingen dus in beroep. Ze vinden namelijk dat erkenning niet nodig is. De diploma’s worden immers uitgereikt door een buitenlandse entiteit en daarop zouden de Vlaamse decreten volgens hen niet van toepassing zijn. De school heeft immers een hoofdzetel in Zwitserland, waarvan de Business school of Belgium een dochteronderneming is met campussen in Antwerpen en Brussel.

Niets waard

De Vlaamse overheid besloot daarom in 2018 om niet enkel Vlaamse hogeronderwijsinstellingen op te nemen in het register, maar ook erkende buitenlandse instellingen, waaronder The University of Kent en The von Karman Institute for Fluid Dynamics.

Studenten die een internationaal diploma willen, kunnen via die lijst toch naar een erkende universiteit gaan en hoeven zich niet blauw te betalen aan een opleiding die niets waard is. Dat is immers wat er bij UIBS gebeurt. Studenten betalen zo’n 50.000 euro voor een volledige opleiding, maar hun diploma is in principe niets waard op de arbeidsmarkt.