Direct naar artikelinhoud
Waterlopen

Oppompverbod wegens droogte breidt uit in provincie Antwerpen

Oppompverbod wegens droogte breidt uit in provincie Antwerpen
Beeld Photo News

Antwerps provinciegouverneur Cathy Berx heeft het captatieverbod, ingesteld voor negen kwetsbare stroomgebieden, uitgebreid met twee gebieden. Het gaat om provincieoverschrijdende stroom­gebieden met bron in Limburg.

Daar werd eerder al een captatieverbod aangekondigd en Berx stemt er haar maatregelen nu op af. Het nieuwe politiebesluit gaat over de stroomgebieden van de Grote Nete en de Kleine Hoofdgracht in Balen.

Er mag tot nader order geen water uit onttrokken worden, behalve als drinkwater voor eigen vee dat buiten staat en in beperkte mate als aanmaak­water voor pesticiden. Eerder was er een captatieverbod ­actief voor de Laarse beek, Zwanebeek, Klein Beek, Molenbeek, Tappelbeek, Delfte beek, Bosbeek, Rode Loop en het Merkske. De maatregel geldt ­zeker tot 29 juli.

Sinds deze zomer heeft de provincie Antwerpen een gedifferentieerde aanpak van droogte en kan er een captatieverbod worden uitgevaardigd per stroomgebied in plaats van voor alle onbevaarbare waterlopen in de provincie samen. De gebieden in kwestie zijn erg kwetsbaar voor droogte, onder meer op het vlak van fauna en flora. 

Antwerps provinciegouverneur Cathy Berx.Beeld Klaas De Scheirder