Direct naar artikelinhoud
Klimaat

Klimaatopwarming of niet, we vliegen meer dan ooit

De bezetting van vliegtuigen heeft een nieuwe recordhoogte bereikt. Nooit eerder zaten de toestellen zo vol.Beeld RV

Vergeet het klimaatalarm, we blijven tegen de sterren op vliegen. De bezetting van vliegtuigen heeft een nieuwe recordhoogte bereikt. Nooit eerder zaten de toestellen zo vol, dat schrijft Het Laatste Nieuws.

In mei bedroeg de bezettingsgraad van alle vliegtuigen wereldwijd 81,5 procent, zo liet de koepelorganisatie van de luchtvaartmaatschappijen IATA gisteren weten. Dat is een stijging met 1,4 procent tegenover mei vorig jaar. In Europa zijn de toestellen met een bezettingsgraad van 84,2 procent nog meer gevuld met reizigers.

Dat Europeanen volop blijven vliegen, blijkt ook uit de cijfers die Ryanair eerder deze week bekendmaakte. De Ierse prijsvechter is de grootste maatschappij in Europa. In juni vervoerde Ryanair 13 procent meer mensen dan in dezelfde maand vorig jaar. In de eerste helft van dit jaar kochten 146,5 miljoen mensen een ticket bij Ryanair, dat is 10 procent meer dan in de eerste zes maanden van 2018.

"Er is zeker nog geen effect van het klimaatdebat zichtbaar op de luchtvaart", zegt luchtvaartanalist Luk De Wilde. "Misschien komt dat nog wel. Het klimaat is in januari pas een thema geworden. Veel mensen hadden toen al hun vlucht geboekt. Mogelijk zien we tegen het einde van het jaar of we met z'n allen echt rekening houden met het klimaat."

Wereldwijd zou een eventueel gewijzigd reisgedrag van Europeanen weinig invloed hebben. In Azië groeit de luchtvaart nog als kool. Alleen al in China staan 20 nieuwe luchthavens in de steigers.