Johan Van Overtveldt (N-VA): "Ursula von der Leyen lijkt niet de juiste vrouw op de juiste plaats"

Volgens Europarlementslid Johan Van Overtveldt (N-VA) zal de steun van de conservatieve ECR-fractie voor Ursula von der Leyen als nieuwe voorzitter van de Europese Commissie afhangen van het programma waar ze mee komt. Dat zei hij in "De ochtend" op Radio 1, "maar de voortekenen, daar zal ik duidelijk in zijn, die zijn niet goed".

De Europese staatshoofden en regeringsleiders droegen dinsdag de Duitse CDU-politica Ursula von der Leyen voor als hun kandidaat om Jean-Claude Juncker op te volgen aan het hoofd van de Europese Commissie. Von der Leyen was geen Spitzenkandidaat - die door de fracties in het Europees Parlement werden gekozen als kandidaat-Commissievoorzitters - en nam zelfs niet deel aan de Europese verkiezingen. Ze was in Duitsland defensieminister. Von der Leyen moet nu de steun van een meerderheid in het parlement achter zich zien te krijgen als ze benoemd wil worden. 

Een federaal Europa is geen optie

De ECR, de conservatieve fractie waartoe onder meer de N-VA behoort, heeft nog niet beslist of von der Leyen haar steun krijgt. Dat zei N-VA-Europarlementslid Johan Van Overtveldt vandaag in De Ochtend op Radio 1. Dat zal afhangen van het programma van de Duitse, klonk het. "Ik heb niets tegen personen individueel. De politieke beoordeling hangt af van waar ze mee komt. Als ze in de richting van een Europese superstaat gaat die alles moet domineren, dan zullen we daar heel duidelijk tegen zijn. Legt ze andere accenten, dan is dat een heel ander verhaal." 

 Van Overtveldt stelt zich ook vragen bij het volledige plaatje van topjobs dat de Europese Raad heeft samengesteld. "We hebben een erg zuiders lijstje, met een Spaanse hoge vertegenwoordiger, een Italiaanse voorzitter van het parlement, een Franse ECB-voorzitter en onze Charles Michel als Europees president, die dat te danken heeft aan uitgesproken steun van de Franse president, waar dus ook verplichtingen tegenover staan.

Een Duitse Commissievoorzitter zou een tegengewicht moeten bieden, maar von der Leyen lijkt mij niet de juiste vrouw op de juiste plaats." De Duitse christendemocrate profileerde zich in het verleden al als een voorstander van een federaal Europa.

Geen enkele Spitzenkandidaat haalde een topjob binnen

Ook het socialistische Europarlementslid Marie Arena (PS) stelt zich vandaag bij de RTBF-radio vragen bij de voordracht van von der Leyen, zij het om heel andere redenen. "De personen die we terugvinden aan het hoofd van de Commissie en de Raad incarneren een streng, rechts beleid, terwijl de sociaaldemocratische kandidaat Frans Timmermans simpelweg aan de kant werd geschoven omdat hij de strijd opnam tegen landen als Hongarije en Polen, die het niet al te nauw nemen met de rechten en vrijheden".

Timmermans leek lang in poleposition te liggen om de nieuwe Commissievoorzitter te worden, maar stuitte uiteindelijk op verzet bij de vier Visegrádlanden en Italië. Het feit dat geen enkele Spitzenkandidaat het haalde, "ontkracht het democratisch proces", zei Arena, terwijl von der Leyen "nooit een Europees project heeft voorgesteld. Het is moeilijk voor ons om een mening te vormen." De S&D-fractie wacht de hoorzitting met von der Leyen nu af, klonk het.

Stemming op 15 juli

Als alles volgens plan verloopt, stemt het Europees Parlement in de week van 15 juli over de voordracht van von der Leyen. De Duitse Ursula von der Leyen krijgt de steun van twee van de drie grote fracties, de christendemocraten en de liberalen, maar de sociaaldemocraten zijn een pak minder enthousiast.

De ECR telt 62 van de 751 leden in het Europees parlement en is daarmee de zesde fractie in Straatsburg. Naast N-VA heeft de ECR ook de Poolse rechtsconservatieve regeringspartij PiS, het Nederlandse Forum voor Democratie van Thierry Baudet en het Spaanse uiterst rechtse Vox in de rangen. 

Meest gelezen