Direct naar artikelinhoud
Iran

Iran vraagt ‘onmiddellijke vrijgave’ van in Gibraltar tegengehouden tanker en noemt de actie ‘een daad van piraterij’

De Britse minister van Defensie, Penny Mordaunt, tweette vier foto's waarop te zien was hoe vier Britse mariniers zich aan boord van de tanker bevinden. De mariniers kwamen tussen in steun van de Gibraltarese autoriteiten, aldus Mordaunt.Beeld rv

Teheran heeft aan Londen de “onmiddellijke vrijgave” gevraagd van de supertanker die door de autoriteiten van Gibraltar is tegengehouden omdat hij in weerwil van Europese sancties petroleum naar een Syrische raffinaderij zou vervoeren, zo blijkt uit een vrijdag in Teheran vrijgegeven communiqué.

Teheran noemt het intercepteren van het schip een “daad van piraterij” en zegt dat de tanker in internationale wateren voer.

Olievaten

Samen met de politie in Gibraltar, onderschepte een 30-koppige Britse marine een verdachte tanker. Die zou twee grote olievaten aan boord hebben gehad. Volgens Spanje werd de tanker op verzoek van de Verenigde Staten tegengehouden. 

Een woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken veroordeelt het "illegale" tegenhouden van het schip dat onder Panamese vlag voer. "Verdere informatie wordt later gepubliceerd", aldus nog de woordvoerder. Wel riep het land de Britse ambassadeur Rob Macaire alvast op het matje. Die verdedigde de actie van Groot-Brittannië. “We verwelkomen zulke kordate acties”, zei hij. Op die manier worden de sancties tegen het regime van Syrisch president Bashar al-Assad simpelweg “bekrachtigd”. 

EU-sancties

Ook het thuisfront heeft geen spijt van de marineactie. De Britse minister van Defensie, Penny Mordaunt, tweette vier foto's waarop te zien was hoe vier Britse mariniers zich aan boord van de tanker bevinden. De mariniers kwamen tussen in steun van de Gibraltarese autoriteiten, aldus Mordaunt. "Deze actie ontstond op basis van informatie die de regering van Gibraltar redelijke verantwoording gaf om aan te nemen dat het vaartuig, de Grace 1, sancties van de EU tegen Syrië overtrad", zei regeringsleider Fabian Picardo in een verklaring. "We hebben redenen om te geloven dat de Grace 1 een lading ruwe olie vervoerde naar de Banyas-raffinaderij in Syrië." Nog volgens Picardo is die raffinaderij eigendom van "een entiteit die onderworpen is aan EU-sancties".

Twitter bericht wordt geladen...

Spanje van zijn kant laat weten dat de tanker werd tegengehouden op vraag van de Verenigde Staten aan Groot-Brittannië. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Josep Borell gezegd. "We waren natuurlijk op de hoogte van deze operatie", aldus nog Borell. "Maar we zijn aan het bekijken op welke manier dit onze soevereiniteit heeft aangetast, in de zin dat het zich afspeelde in waters die volgens ons onder de Spaanse soevereiniteit vallen." Volgens Gibraltar maakt dat stuk zee deel uit van Groot-Brittannië, maar dat wordt dus betwist door Spanje.

Het schip van de Britse marine (L) nadert de Iraanse tanker (R). Dat zou volgens Spanje gebeurd zijn op verzoek van de VS.Beeld AFP