Direct naar artikelinhoud
Verkeer

Na 23 levenslange rijverboden krijgt hardnekkige verkeersovertreder 18 maanden cel: ‘een rijverbod heeft geen zin meer’

Beeld ter illustratie.Beeld iStock

Een vijftiger uit Zonhoven is veroordeeld tot een celstraf van achttien maanden nadat hij voor de zoveelste keer werd betrapt op het rijden onder invloed van drugs en alcohol. Omdat hij dat dit keer deed in de wagen van zijn vriendin, werd ook haar Mercedes verbeurd verklaard. Beklaagde had al 23 keer een levenslang rijverbod toen hij toch weer dronken in de wagen kroop.

De beklaagde liep op 23 december vorig jaar tegen de lamp. Hij zwalpte met zijn Mercedes over de weg. In zijn bloed zal ruim één promille alcohol en bovendien had hij amfetamines gebruikt. De politierechter noemde beklaagde bij de behandeling op 21 juni “de ergste persoon die ik in mijn veertigjarige carrière al heb meegemaakt”. De procureur zei dat hij mensen wilde beschermen tegen beklaagde en dat een celstraf noodzakelijk was omdat een rijverbod geen zin meer heeft.

Inmiddels is de Zonhovenaar al sinds 1998 bezig met het opeenstapelen van veroordelingen in de politierechtbank. Zijn advocaat Gino Houbrechts probeerde nog een behandeling in een instelling te forceren zodat hij kon behandeld worden voor zijn verslavingen, maar het wordt dus een celstraf. Dankzij een aanpassing van de wet wordt ook de Mercedes van de vrouw verbeurd verklaard. Vroeger was dat ondenkbaar, maar tegenwoordig wordt deze straf bij uitzondering uitgesproken.