Direct naar artikelinhoud
Landbouw

Erwtentekort door succes vegaburger

Reclame voor een Beyond Meat-burger in San Francisco.Beeld AFP

De gele spliterwt wordt door boeren al het nieuwe goud genoemd. Er is zoveel vraag naar door het succes van vegetarische vleesvervangers zoals de vegaburger dat producenten massaal toekomstige oogsten opkopen. In de VS wordt verwacht dat boeren dit jaar 20 procent meer erwten zullen gaan verbouwen wegens de groeiende vraag.

Bedrijven als Beyond Meat - een van de bekendste leveranciers van vegaburgers - beschouwt de erwten als een van de belangrijkste ingrediënten van zijn producten omdat daarmee de smaak van vlees zo goed mogelijk met die van echt vlees kan worden geëvenaard. Daarnaast zijn ze rijk aan proteïnes.

Het aandeel Beyond Meat ging begin mei naar de beurs tegen een uitgifteprijs van 25 dollar. Nu is het aandeel al meer dan 150 dollar waard. Ook Impossible Food - een andere producent van vegaburgers - is een hoogvlieger op de beurs.

Tot nu toe werden erwten door boeren in de VS vooral als wisselteelt verbouwd. Maar nu de prijzen van sojabonen, maïs en tarwe dalen - ook door de handelsoorlog met China - vormen ze een lucratief alternatief. Volgens de Financial Times worden er in principe genoeg gele erwten geteeld, maar is er gebrek aan productiecapaciteit om de proteïnepoeder uit de groente te halen.

Gele erwten maken deel uit van de peulvruchtenfamilie, net als kikkererwten, linzen en sojabonen. Maar steeds meer consumenten keren zich af van sojabonen omdat die allergische reacties kunnen veroorzaken en vaak ook genetisch gemodificeerd zijn. De vraag naar eiwitten van erwten zal naar verwachting verdubbelen tot 580 duizend ton in 2025.