Omstreden Facebook-groep ‘Foute Mannen’ is in strijd met privacywetgeving

De Facebook-groep van vrouwen die elkaar waarschuwen voor “foute mannen” is in strijd met de Europese privacywetgeving. Dat zegt de Belgische Gegevensbeschermingsautoriteit.

gjs

Het Nieuwsblad schreef vrijdag over de groep ‘Foute Mannen’, die in 2016 werd opgericht door twee vrouwen en intussen al meer dan 300 leden telt. De uitsluitende vrouwelijke leden waarschuwen er elkaar voor mannen die volgens hen niet deugen. Dat gebeurt met naam en foto.

LEES OOK. Man dient klacht in tegen Facebookschandpaal ‘Foute mannen’: “Deze heeft niet genoeg aan één vrouw” (+)

Een geviseerde man diende bij de politie een klacht in wegens laster en eerroof. Hij had contact opgenomen met de oprichtsters om zijn gegevens te laten verwijderen, maar de vrouwen gingen niet in op die vraag. De man had de groep ook bij Facebook gerapporteerd, eveneens zonder resultaat.

Mag niet

Wat de vrouwen doen, mag nochtans niet. Dat zegt de Belgische Gegevensbeschermingsautoriteit. “De algemene verordening gegevensbescherming (de Europese wetgeving, red.) is hier van toepassing. Om die te respecteren, moet je aan verschillende voorwaarden voldoen”, klinkt het.

En op dat punt lijken de beheerders van de groep “Foute Mannen” zelf in de fout te gaan. “Als je gegevens verwerkt van een persoon, moet je daar informatie over geven. Dat is hier niet het geval. De persoon moet ook zijn recht op rectificatie of gegevensverwijdering kunnen uitoefenen. Ook dat is niet het geval.”

Privé

Het feit dat de groep privé is, speelt geen rol. “Er is wel een uitzondering voor een persoonlijke of huishoudelijke gegevensverwerking, maar die is zeer beperkt. De groep mag dan wel privé zijn, het delen van gegevens met 300 vrouwen is niet strikt persoonlijk.”

Op inbreuken tegen de verordening staan verschillende straffen, zoals een verbod om nog gegevens te verwerken of een geldboete.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen