Direct naar artikelinhoud
Mensensmokkel

Grootste slavernijbende van Groot-Brittannië opgedoekt

De acht daders werden veroordeeld tot jarenlange celstraffen.Beeld AP

In Groot-Brittannië is een bende opgedoekt die zich schuldig maakte aan moderne slavernij en naar schatting meer dan 400 slachtoffers maakte. Het zou gaan om de grootste slavernijzaak van de laatste jaren, berichten Britse media. 

De acht bendeleiders, vijf mannen en drie vrouwen tussen 29 en 53 jaar oud, allen afkomstig uit Polen, zijn gisteren veroordeeld tot gevangenisstraffen van 3 tot 11 jaar. Ze lokten honderden landgenoten naar Birmingham met het vooruitzicht op een beter leven, maar de slachtoffers kregen in werkelijkheid slechts een aalmoes toebedeeld en leefden in erbarmelijke omstandigheden.

De bendeleden mikten specifiek op kwetsbare profielen. De Polen die ze naar de Britse Midlands brachten, waren ofwel verslaafd aan alcohol, dakloos of net vrij uit de gevangenis. Eenmaal ze in het Verenigd Koninkrijk aankwamen, leefden ze in panden tussen de ratten. Ze sliepen er met meerdere in een kamer op vieze matrassen, bericht de openbare omroep BBC.

Volgens de politie kregen ze vaak alleen maar voedsel van over de houdbaarheidsdatum en hadden ze geen fatsoenlijk meubilair of verwarming, soms zelfs geen werkend toilet. Ze moesten onder bedreiging van geweld werken in de landbouw of op bouwplaatsen.

Een van de panden waar de slachtoffers verbleven.Beeld EPA

20 pond per week

De slachtoffers, wiens identiteitsdocumenten de bende in beslag had genomen, werkten in de vuilnissector, op boerderijen of in slachthuizen. Ze ontvingen voor hun werk tot slechts 20 pond (22 euro) per week en moesten een beroep doen op voedselbanken. Zij die weigerden mee te werken, kregen slaag of werden bedreigd. Eén persoon raakte gewond maar kreeg geen medische begeleiding. Een andere stierf tijdens zijn verblijf in Groot-Brittannië.

In totaal zou de bende een winst van 2,7 miljoen euro hebben gemaakt. Voor de rechtbank van Birmingham getuigden meer dan 90 slachtoffers over de praktijken van de bende, maar er zijn nog zeker 350 andere slachtoffers, bericht Sky News.