Waasland-Beveren verliest het pleit tegen Charleroi in slotminuten

Waasland-Beveren en Charleroi hebben vanavond geen reclame gemaakt voor het Belgische voetbal: een troosteloze pot voetbal op de Freethiel leek lange tijd af te stevenen op een zéér verdiende 0-0 eindstand, maar Amary Baby bezorgde de Carolo’s in de extra tijd alsnog een onverdiende zege. Charleroi komt zo weer naast Club Brugge op de tweede plaats in het klassement, Waasland-Beveren moet in het klassement angstig achterom blijven kijken.

Jef Van Hoofstat

Bij Waasland-Beveren ging coach Cedomir Janevski op zoek naar zijn eerste driepunter, na het gelijkspel dat zijn spelers vorige week in extremis de brand sleepten tegen KV Kortrijk. De Macedoniër moest door de schorsingen van kapitein Seck en sterkhouder Siebe Schrijvers wel sleutelen aan zijn elftal. In hun plaats kwamen Cools en Bokjevic.

W.-Beveren

Charleroi

Charleroi-trainer Felica Mazzu hoopte op de Freethiel de Play-off 1-stek van zijn ploeg te verstevigen, maar wist dat de thuisploeg kon rekenen op een sterke thuisreputatie, met onder andere spraakmakende zeges tegen Club Brugge en Anderlecht. Hij kon echter niet rekenen op Willems en Tainmont, en koos voor Dessoleil en Pollet als hun vervangers.

Thuisploeg wil maar kan niet...

De wedstrijd begon nog hoopvol toen een bedrijvige Boljevic al in de openingsminuut de bal vanop de linkerflank hard voor doel bracht, maar hij kon spits Zinho Gano net niet bereiken. Nadien verwaterde de partij al snel, vooral een bleek Charleroi stelde offensief teleur. De thuisploeg toonde wél gretigheid en de wil om te voetballen, maar geraakte niet voorbij de defensieve gordel van de bezoekers. Na een flauwe vertoning werd er dan ook gerust bij een logische 0-0 stand.

Geen beterschap in tweede helft

Mazzu greep dan ook in bij de rust, en haalde een onzichtbare Sotiris “De Griekse Messi” Ninis naar de kant voor luxe-invaller Bakar. Niet dat het veel uithaalde: alle Beveren-fans schreeuwden al vroeg in de tweede helft om een strafschop na een ingreep om een doorgebroken Demir, maar scheidsrechter Van Den Driessche wuifde het protest terecht weg. Charleroi reageerde nu wél: Fall miste zijn controle na een goede dieptepass van Marcq, en een schot van Pollet werd maar net afgeblokt door Camacho.

De thuisploeg bleef intussen de wil om te winnen tonen, maar ontbeerde duidelijk de kwaliteit om de bezoekers pijn te doen. Ter illustratie: het was wachten tot minuut 73 alvorens het eerste schot tussen de palen te noteren viel. Julian Michel opende knap voor de snelle invaller Ampomah op de linkerflank. De Senegalees bracht de bal voor, maar de inzet van een doorgelopen Michel werd door Charleroi-doelman Penneteau over getikt. Even later moest ook Köteles zijn eerste bal pakken na een schot van Diandy.

In extremis

De wedstrijd leek af te stevenen op de 0-0 eindstand die hij verdiende, maar in de 92ste minuut besliste Amary Baby daar anders over: W.Beveren-verdediger De Schutter kopte een slechte vrije trap van Charleroi te slap terug richting Laszlo Köteles, Baby gooide zich ertussen en kopte de bal over de Beveren-doelman.

Door deze nipte zege komt Charleroi weer naast Club Brugge op de tweede plaats in het klassement, op drie punten van leider Zulte Waregem. Waasland-Beveren blijft voorlopig twaalfde, maar moet angstig achterom kijken hoe concurrenten Lokeren, Moeskroen, STVV en Westerlo dit weekend nog in actie komen. Voor de Waaslanders is het de eerste verliespartij in eigen huis sinds 6 augustus.