Direct naar artikelinhoud
Waalse formatie

PS en Ecolo klaar om nota aan parlementsleden voor te leggen

Paul Magnette (PS).Beeld BELGA

De PS en Ecolo zijn bijna klaar met een nota met richtsnoeren die de tandem aan de parlementsleden wil presenteren in de hoop een meerderheid te vinden voor de regeringsvorming in Wallonië en de Franse gemeenschap. ‘De politieke arbitrages zijn gebeurd’, bevestigde onderhandelaar Paul Magnette na een partijbureau van de PS.

De herwerkte nota, waarvan de details nog verfijnd moeten worden, zou snel naar alle parlementsleden van het Waalse parlement en het parlement van de Franse Gemeenschap gestuurd worden, zo meldde Magnette, die “een positief en constructief” partijbureau had bijgewoond. Meer wou de burgemeester van Charleroi niet kwijt. De communicatie moet in overleg met Ecolo gebeuren.

Waals parlementslid Paul Furlan (PS) was alvast in zijn nopjes met de nota. “De nota heeft de totale steun van het partijbureau. Wij zijn helemaal tevreden.” De PS en Ecolo hebben de voorbije weken de opmerkingen van hun gesprekken met vertegenwoordigers van het middenveld geïntegreerd in een nota met grote krachtlijnen die de basis zou kunnen vormen voor een eventuele regeringsverklaring in Wallonië en de Franse gemeenschap. Ze gaan de nota aan de parlementsleden presenteren.

Broeikasgassen

Eén van de inhoudelijke blikvangers in de nota is een indijking van de uitstoot van broeikasgassen met 55 procent tegen 2030. Het Marshallplan wordt opgevolgd door een ‘plan voor sociale en ecologische transitie’ dat voor ‘duizenden kwaliteitsvolle jobs’ en een economische relance moet zorgen. Daarbij hoort ook de uitbouw van een kringloopeconomie. Concreet willen de PS en Ecolo onder meer 250.000 woningen isoleren, het aandeel van de hernieuwbare energie tegen 2050 optrekken tot de volle 100 procent.

Ook werkgelegenheid staat bovenaan de agenda. De socialisten en groenen willen ‘gigahubs’ tot leven wekken om de Waalse jongeren op te leiden. Volgens het roodgroene project moet de regering volop investeren in ‘de jobs van de toekomst’. In de strijd tegen armoede en ongelijkheid beloven de twee partijen nieuwe energiezuinige en financieel toegankelijke sociale woningen. Op vlak van gezondheidszorg zetten ze in op een beter aanbod aan eerstelijnszorg en het preventiebeleid. Het mobiliteitsbeleid moet ‘fundamenteel hervormd’ worden, met massale investeringen in openbaar vervoer en een verbod op de aanleg van nieuwe weginfrastructuur.