Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Veel schade en lichtgewonden na nog zwaardere aardbeving in Californië

In Ridgecrest brak brand uit in enkele huizen na de aardbeving van vannacht.Beeld Jessica Weston/Daily Independent

Het zuiden van Californië is vandaag opnieuw getroffen door een zware aardbeving, dit keer met een kracht van 7,1. Dat meldt het Amerikaanse geologisch bureau USGS. De beving vond om 20.19 uur lokale tijd plaats in de buurt van de stad Ridgecrest, op een diepte van 0,9 kilometer. Dezelfde regio werd donderdag nog getroffen door een aardbeving met een magnitude van 6,4: die beving wordt nu de 'voorschok' genoemd.

Het is voorlopig nog onduidelijk hoe ernstig de schade precies is in Ridgecrest, een woestijnstadje met ongeveer 30.000 inwoners waar volgens de plaatselijke autoriteiten wel al veel meldingen binnenlopen. Meerdere huizen zijn er in brand gevlogen door gesprongen gasleidingen. Er zijn geen doden gevallen, maar meerdere mensen raakten wel lichtgewond. De brandweer meldt dat huizen zijn verschoven en dat er overal barsten te zien zijn. De Los Angeles Times meldt dat meer dan tweeduizend mensen in Ridgecrest en omgeving zonder stroom zitten.

De brandweer van de county San Bernardino meldt dat de schade aanzienlijk groter is dan na de beving van donderdag. De schok was te voelen tot in Los Angeles, maar het brandweerkorps van de stad zegt dat er geen grote schade in die miljoenenstad gemeld is. Op een aantal plaatsen viel vanmorgen wel de stroom uit.

Inwoners van Ridgecrest deelden beelden van de aardbeving.Beeld TWITTER @RYLXAN

Kans op nieuwe beving binnen de 24 uur

Donderdag werd dezelfde regio nog getroffen door een aardbeving met een magnitude van 6,4. In Ridgecrest raakten toen zo'n twintig mensen gewond, en brandden er meerdere huizen af. Volgens het Amerikaans Geologisch Bureau USGS hebben sinds de beving van donderdag constant kleine naschokken met een kracht tussen de 2 en 3 plaatsgevonden. In totaal werden meer dan 1.400 nieuwe bevingen geregistreerd. USGS stelt dan ook dat de beving van donderdag een voorloper voor die van vandaag. CNN bericht dat deze laatste aardbeving elf keer sterker was dan de vorige.

Seismologe Lucy Jones, van het California Institute of Technology, had donderdag al gezegd dat “er ongeveer één kans op 20 is dat deze plaats in de komende dagen een nog krachtiger aardbeving zal ondergaan”. Vandaag voegde ze er nog aan toe dat er nu opnieuw 5 procent kans is dat de beving van vandaag gevolgd wordt door een nog zwaardere, waarschijnlijk binnen de 24 uur.

Kort na deze nieuwe zware beving zijn er in elk geval al meerdere naschokken met een kracht van 4 tot 4,7 gevoeld. In de buurt van Ridgecrest zijn de afgelopen 24 uur alleen al meer dan 200 bevingen met een magnitude van 2,5 en meer geweest. 

Twitter bericht wordt geladen...

Wat betekenen de cijfers bij een aardbeving?

De energie die bij een aardbeving vrijkomt, wordt weergegeven volgens de ‘schaal van Richter’, het cijfer noemen we de magnitude. Het getal geeft de trillingen weer die op een seismograaf worden geregistreerd.

De schaal van Richter is een logaritmische schaal. Een toename van één magnitude-eenheid betekent in de praktijk een ongeveer 30 keer hogere energie die vrijkomt. Bij magnitude 7 is de vrijgekomen energie dan ook 900 keer (30x30) groter dan magnitude 5, bij magnitude 8 is dat al 27.000 keer zo groot. In 1906 werd San Francisco verwoest door een aardbeving met een geschatte magnitude van 7,9. Meer dan 3.000 mensen kwamen om, vooral in de branden die 80 procent van alle gebouwen in de stad in de as legden.

Twitter bericht wordt geladen...

Brandweermannen zijn in de weer bij een huis in Ridgecrest, Californië na de aardbeving van afgelopen donderdag. Vandaag vond er een nieuwe beving plaats in het gebied.Beeld AP