Crash in Kortessem: vijf doden, waarbij twee Limburgers

Bij een zwaar verkeersongeval in Kortessem, nabij Hasselt, zijn zaterdagochtend vijf mensen om het leven gekomen. Een auto kwam daar tegen de gevel van een café terecht, geen van de vijf inzittenden overleefde de klap. Volgens Het Nieuwsblad zijn minstens twee van hen jonge Limburgers.

jvh, cel

De bestuurder van een zilvergrijze Audi die uit de richting van Tongeren kwam, verloor zaterdagochtend omstreeks 6.10 uur de controle over zijn voertuig op het kruispunt van de Dorpsstraat met de Hasseltsesteenweg in Kortessem. 'Als men de site hier ziet, is het wel vrij duidelijk dat de wagen aan een bijzonder hoge snelheid op het hoekpand ingereden is', aldus burgemeester Tom Thijsen (CD&V). 'Het is een tragische ochtend voor Kortessem. Ons medeleven gaat uit naar de nabestaanden van de slachtoffers.'

De politie was snel ter plaatse, want een patrouille was al in de Dorpsstraat voor een andere oproep. 'Er stond een politiepatrouille op amper 20 meter van het café, toen de auto zich in de gevel boorde', zegt Thijsen. In de apotheek vlakbij het leegstaande café was een inbraak in een wagen gepleegd. De eigenaars hadden dat ’s ochtends ontdekt, en hadden de politie gebeld, die daar de eerste vaststellingen deed.

Zij zagen hoe de wagen aan hoge snelheid het kruispunt kwam opgereden en de stoeprand raakte, waardoor de chauffeur de controle over het stuur verloor, en op het lege café inreed. 'Een vreselijke klap. De brokstukken vlogen hen om de oren', zegt Thijsen. 'De agenten hebben onmiddellijk geprobeerd om hulp te bieden. Maar dat kon niet meer.' Hulpdiensten kwamen snel ter plaatse. Alle inzittenden bleken door de klap overleden. Het zou gaan om vier mannen en één vrouw van ongeveer 20 jaar oud. Ook de schade aan het gebouw is aanzienlijk: de gevel aan de zijde van de Dorpsstraat is gedeeltelijk ingestort.

Wagen met slachtoffers erin getakeld

Opmerkelijk : de wagen werd zo’n twee uur na het ongeval weggetakeld, terwijl de lichamen zich nog in het voertuig bevonden. 'Dit om de sereniteit te bewaren', zegt de brandweerzone Zuid-West-Limburg. 'Op de plek rond het ongeval zijn een aantal flatgebouwen. Het is bovendien een druk kruispunt, en we konden de lichamen niet bergen zonder de nodige discretie.' De auto werd naar een politie-site aan de Luikersteenweg in Hasselt getakeld, waar een team de slachtoffers uit het voertuig zal evacueren.

Café Den Hoek was tot vorige zomer een druk café, waar tot in de vroege uren gedanst werd. Maar het stond al vele maanden leeg, nadat het op 18 december 2018 failliet werd verklaard. Het gebouw zelf stond sindsdien te koop. 'Ook het appartement boven het café stond leeg', weet de burgemeester. Er zouden plannen geweest zijn om het café af te breken, om het bewuste kruispunt opnieuw aan te kunnen leggen.

De omgeving was een tijdlang voorlopig volledig afgezet, maar het kruispunt werd omstreeks 9 uur vanochtend grotendeels weer vrijgegeven. Een verkeersdeskundige onderzoekt nu de precieze omstandigheden van het ongeval.

Ook dodelijk ongeval in Dilsen-Stokkem en Messancy

Ook in Dilsen-Stokkem gebeurde zaterdagochtend een dodelijk ongeval. Het slachtoffer verloor de controle over het stuur en reed rond 5.45 tegen de gevel van een leegstaand huis. Door de klap vloog de auto in brand en die sloeg over op de gevel van de woning. De brandweer moest ter plaatse komen en een deel van het dak openleggen om de brand volledig te kunnen blussen.

In Messancy, in de provincie Luxemburg, is in de nacht van vrijdag op zaterdag een autobestuurder omgekomen bij een verkeersongeval. Bij het ongeval was geen ander voertuig betrokken: de chauffeur, geboren in 1990, reed rechtdoor op een rondpunt. Omdat de omstandigheden van het ongeval duidelijk zijn, werd er geen expert aangesteld, aldus het parket van Luxemburg.