Jill Stein © EPA

Trump noemt geldinzameling van Stein voor hertelling stemmen “oplichterij”

De Amerikaanse president-elect Donald Trump heeft de inspanningen van de groene presidentskandidaat Jill Stein om de stemmen van de presidentsverkiezing te laten hertellen in drie staten zaterdag “oplichterij” genoemd. Volgens hem zal Stein het geld dat ze verzamelde in haar eigen zak steken.

“Deze hertelling is gewoon een manier voor Jill Stein, die minder dan 1 procent van de stemmen behaalde en niet eens op het stembiljet stond in veel staten, om haar koffers te vullen met geld, waarvan ze het grootste deel nooit zal uitgeven aan deze belachelijke hertelling”, aldus Trump in een mededeling van zijn campagneteam. Hij noemt de hertelling “oplichterij door de Green Party” van een verkiezing waarvan de verliezer haar nederlaag al heeft toegegeven, en “de resultaten van deze verkiezing zouden moeten worden gerespecteerd in plaats van ze aan te vechten of te misbruiken, wat precies is wat Jill Stein doet”.

“Het volk heeft gestemd en de verkiezing is afgelopen. Zoals Hillary Clinton zelf zei de avond van de verkiezingen, nadat ze haar nederlaag toegaf door mij te feliciteren: ‘we moeten dit resultaat erkennen en naar de toekomst kijken’“, aldus Trump nog.

IT-experts hadden eerder deze week het team van Hillary Clinton aangeraden om een hertelling te vragen in Wisconsin, Pennsylvania en Michigan, omdat ze patronen hadden ontdekt die zouden kunnen wijzen op manipulatie van het totale aantal stemmen. Volgens hen scoorde de Democrate bedenkelijk vaker slecht in kiesdistricten waar gebruik werd gemaakt van computers om te stemmen, dan in die districten waar papieren stembiljetten en optische scanner worden gebruikt.

De kandidate voor de Green Party Jill Stein ging daarop over tot een geldinzameling om de hertelling te financieren, en heeft vrijdag al een aanvraag ingediend voor een hertelling in Wisconsin. Ze plant hetzelfde in Pennsylvania en Michigan. In die drie staten ging de overwinning (en dus alle kiesmannen, in totaal 46) op 8 november naar Donald Trump, met respectievelijk 20.000 stemmen in Wisconsin, 70.000 in Pennsylvania en 10.000 in Michigan.

Het campagneteam van Clinton liet zaterdag weten dat het de hertelling steunt en er actief aan willen meewerken. Het maakt zich echter niet veel illusies. Raadgever Mark Erik Elias zei dat de steun louter in functie van het goed functioneren van de democratie is. Hij zei dat de Democraten “de plicht hebben tegenover de 64 miljoen Amerikanen die voor Clinton hebben gekozen” om aan het hertellingsproces deel te nemen.

Campagneteam Clinton wil hertellingen van presidentsverkiezingen

Het campagneteam van de Democrate Hillary Clinton schaart zich achter het initiatief van Jill Stein om stemmen te hertellen in drie belangrijke swing states. Dat meldt CNN.

Jill Stein, de Groene presidentskandidate, kon op amper 24 uur tijd meer dan 4,8 miljoen dollar verzamelen van de 7 miljoen dollar die nodig is om de hertelling in de drie staten te financieren. De hertellingen moeten volgens Stein aantonen “hoe onbetrouwbaar het Amerikaanse kiessysteem is”.

Toch verduidelijkt Marc Elias, voorzitter van het campagneteam, dat er volgens een intern onderzoek geen fraude gepleegd is met de stemcomputers. Het team wil - samen met Stein - vooral onderzoeken of alles in zijn totaliteit eerlijk verlopen is.

Stein heeft intussen bij de staat Wisconsin al een officieel verzoek ingediend. De kiescommissie van Wisconsin, in het noorden van de Verenigde Staten, bevestigde “zich voor te bereiden op een hertelling van de stemmen” na Steins verzoek.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer