camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Bij een ongeval met brand in Dilsen-Stokkem kwam de bestuurder om het leven.  Tom Palmaers

Zwart weekend

Niet alleen in Kortessem vielen dit weekend doden in het verkeer, ook bij andere ongevallen lieten in totaal vijf mensen het leven.

 In de nacht van zaterdag op zondag knalde in het West-Vlaamse Damme een BMW met hoge snelheid tegen een voorligger. De mannelijke bestuurder – die een positieve ademtest aflegde – raakte lichtgewond, zijn 29-jarige vriendin Zoë Bouquet overleed zondagochtend in het ziekenhuis. De bestuurder van de aangereden auto, die meermaals over de kop ging, liep bij wonder slechts lichte verwondingen op.

 In het Limburgse Borgloon kwam een 56-jarige begeleider van een fietstocht voor het goede doel met zijn motor ten val. De man gleed met zijn hoofd tegen een elektriciteitspaal. Er kon geen hulp meer baten. 

 Nog in Limburg, in Dilsen-Stokkem, knalde zaterdagochtend rond 5.45 uur een BMW tegen de gevel van een leegstaand huis. De auto vatte vuur en de brand sloeg over naar het huis. De bestuurder kwam om het leven.

 In Amay, in de provincie Luik, verloor in de nacht van vrijdag op zaterdag een 24-jarige vrouw uit Flémalle de controle over het stuur. De jonge moeder van een kindje van drie belandde tegen een verlichtingspaal en was op slag dood.

 Enkele uren eerder, rond 00.30 uur, kwam een 29-jarige in Messancy (provincie Luxemburg) om het leven toen hij met zijn auto een rotonde miste en rechtdoor reed.(krs)

  

“Mo hoefde niet meer in die auto te zitten”: Familie van beloftevolle spits Mo Nitcheu (19) rouwt na dramatisch ongeval

Vijf vrienden zijn zaterdagochtend samen gestorven, nadat de auto waarin ze zaten met een razende snelheid op de gevel van café botste in het Limburgse Kortessem. De jonge twintigers waren op slag dood. Zelfs de twee agenten die toevallig vlakbij stonden, konden geen hulp meer bieden. De familie van Mo Nitcheu (19), de beloftevolle spits van STVV, blijft met vragen achter. “Hij was net aan zijn huis gepasseerd. Waarom is hij niet uitgestapt om daar te slapen?”

Helton (20) Mustafa (20) Cassandra (18) Gerrit (22) Mo (19)

“Waarom toch? Waarom zat Mo nog in die wagen?” De familie van Mo Nitcheu kwam zaterdagmiddag kijken naar de plek waar hun zoon samen met vier vrienden een dodelijk auto-ongeval had gehad. Toen ze zagen hoe groot de ravage was aan het café Den Hoek in Kortessem, drong het pas echt tot hen door. Moeder Alvine viel huilend op de grond, terwijl twee vriendinnen haar probeerden te troosten. Stiefvader William Neba (44) staarde verslagen naar de gevel.

Enkele uren eerder, om 6.10 uur ’s ochtends, was de zilvergrijze Audi A6 met een enorme snelheid op het leegstaande café ingereden. De wagen had met het rechtervoorwiel de rand van een betonnen verkeerseiland geraakt, met een klapband tot gevolg. Daarna was de auto in één rechte lijn vooruit geschoten, tot tegen het café zo’n 200 meter verderop.

Het verkeerseiland waar de Audi A6 tegen aanreed. In de verte café Den Hoek.  cel

Toevallig stonden er op dat moment twee agenten voor de apotheek vlak naast het café. Ze onderzochten een inbraak, die de apothekeres even voordien ontdekt had. “De twee agenten zijn onmiddellijk naar de auto gelopen om hulp te bieden”, zegt de apothekeres. Maar ze deden meteen teken dat er geen hulp meer kon baten. Het was stil in de auto. We hoorden niemand.” De vijf inzittenden waren op slag dood.

William Neba Stiefvader “Waarom heeft hij mij niet wakker gemaakt? Ik kon hem toch naar Sint-Truiden brengen”

Het parket Limburg stelde een verkeersdeskundige aan, maar wilde afgelopen weekend niet over een mogelijke oorzaak communiceren. Volgens Het Belang van Limburg werden er een hoeveelheid lachgaspatronen in de auto gevonden. Het is niet bekend of de inzittenden lachgas gebruikten. Lachgas kan ook gebruikt worden om automotoren meer vermogen te geven.

  

Geboren voetballer

De familie van Mo Nitcheu probeerde ondertussen het verloop van de fatale avond te reconstrueren. Nitcheu was vrijdagavond teruggekeerd van een stage met de eerste ploeg van voetbalclub STVV. “Achteraf was hij dolenthousiast”, weten zijn vrienden.

“Toen hij thuiskwam, zei hij dat hij met zijn vrienden op stap wilde”, vertelt zijn stiefvader William Neba. Samen met enkele vrienden trok Mo naar discotheek Versuz in Hasselt. “Ik heb hem daar nog ontmoet”, zegt zijn neef Arnold Kosi.

Normaal zou Mo naar huis vertrekken met zijn vriendin Larissa, met wie hij één jaar samen was. “Maar hij zei haar dat hij nog even wilde blijven”, zegt Kosi. “Hij kon bij mij blijven slapen in Hasselt, maar plots was hij verdwenen.”

  Tom Palmaers

Sleutels in de brievenbus

“Mo is die nacht nog naar Kortessem gekomen om zijn auto thuis af te zetten”, zegt stiefvader William Neba. “Wij sliepen, dus we hebben hem niet gezien. De sleutels heeft hij in de brievenbus achtergelaten. Hij dacht dat zijn moeder de auto nodig zou hebben op zaterdag, en hij was nu eenmaal erg attent. Zijn moeder had hem die avond al gevraagd om het niet te laat te maken. Hij had verteld dat hij in Sint-Truiden wilde slapen. Hij had er zijn eigen kamer, en dan kon hij ’s ochtends meteen gaan trainen bij de club.”

“Wellicht heeft Mo aan zijn vrienden – die naar Maastricht zouden rijden – gevraagd om hem daar af te zetten. Toen wij ’s ochtends opstonden, zagen we zijn auto voor de deur staan. Voor ons leek er niets aan de hand. Pas ’s middags, toen Larissa ons ongerust belde, begrepen we dat er iets niet klopte.”

De overleden voetballer Mo Nitcheu  STVV

Geen alcohol

Mo had met iedereen het beste voor. Hij dronk geen alcohol, hij leefde voor zijn sport”, zegt Neba. “Voor zijn broertjes Denzel (12), Jared (8) en Joachim (6) was hij een grote held. Achteraf denk ik: Waarom kon hij hier niet slapen? Waarom heeft hij mij niet wakker gemaakt? Ik had hem wel naar Sint-Truiden gevoerd. Of ik boos ben? Ach, wat zou dat veranderen?”

Zondagmiddag kon de familie hem groeten in het mortuarium. “Wij moeten nu elke dag langs die plek passeren waar hij gestorven is. Elke dag zullen we aan ons verlies herinnerd worden.”

  Serge Minten

  

Helton (20)

Vrienden zamelen geld in voor het afscheid van Helton Fernandes, een jonge voetballer bij de Nederlandse amateurclub RKVVL/Polaris. Hij is van Portugese afkomst, maar woont in Maastricht. Volgend seizoen zou hij bij de Nederlandse amateurclub SCM spelen. “Wij willen de familie steunen door een steentje bij te dragen”, zeggen de initiatiefnemers van de inzamelactie. 

Mustafa ‘Musti’ Önalan  rr

Mustafa (20)

Mustafa ‘Musti’ Önalanuit Heusden-Zolder was een van de boezemvrienden van Mo Nitcheu. “Altijd waren die twee samen”, zeggen vrienden. Ze waren onlangs nog samen op reis geweest naar Ibiza. “Afgelopen zaterdag zouden ze ook samen op een voetbaltoernooi spelen.”

“We begrijpen er niets van: onze kleinzoon is weg, en we weten niet wat hij in zijn laatste momenten heeft meegemaakt”, zegt grootvader Nafiz Durmaz. Zondagmiddag werd een afscheidsplechtigheid gehouden voor Önalan in de Selimiye-moskee in Heusden-Zolder. Vandaag wordt zijn lichaam begraven.

Cassandra Dupont  rr

Cassandra (18)

“Mijn dochter had altijd schrik in de auto”, vertelt Veronique Feruglio, de mama van Cassandra Dupont uit Borgloon. “Ze was iemand die makkelijk vrienden maakte. Zo heeft ze die jongens ook leren kennen. Ik ben erg boos op de bestuurder. Cassandra wilde kapster worden. Vandaag zou ze voor het eerst werken in een kapperszaak in Kortessem, tegenover de plek waar het ongeval gebeurde.”

Gerrit Bos  if

Gerrit (22)

De Audi A6 was eigendom van de vader van Gerrit Bos uit Maastricht. De auto had Bulgaarse nummerplaten, omdat de vader een bedrijf heeft in Bulgarije. Of Bos ook achter het stuur zat, is onduidelijk. Gerrit Bos speelde tot 2014 bij de jeugdopleiding van KRC Genk. Het leverde hem heel wat Belgische vrienden op. Hij zou daarna ook nog een tijdje bij Waasland-Beveren gevoetbald hebben. Bos zat nu zonder club.

Mo (19)

Hij was een beloftevolle spits bij STVV. En dat hij tijdens een stage met de eerste ploeg een goede indruk had gemaakt bij trainer Marc Brys, dat wilde Mo Nitcheu afgelopen vrijdag vieren met zijn vrienden in de Versuz in Hasselt. Mo had sinds een jaar een vriendin, Larissa. Zij was die feestavond al vroeger naar huis vertrokken.