Direct naar artikelinhoud
Waalse formatie

‘Neen aan de klaproos, ja aan een solide meerderheid’: MR schiet minderheidsregering PS-Ecolo af

PS-voorzitter Elio Di RupoBeeld BELGA

De MR schiet de ‘klaproosnota’ van PS en Ecolo voor de Waalse formatie af. PVDA deed dat eerder ook al. Toch doet MR de deur voor een samenwerking met de twee partijen niet dicht.

PS-voorzitter Elio Di Rupo en Ecolo-covoorzitter Jean-Marc Nollet kwamen eind vorige week met een nota met daarin de grote lijnen van een akkoord tussen de twee partijen. PS en Ecolo hebben samen geen meerderheid in het Waalse parlement maar willen een minderheidsregering vormen, met steun van parlementsleden uit andere fracties.

PVDA schoot het akkoord eerder al af, en nu volgt ook MR dat voorbeeld. “Neen aan de minderheidsregering, ja aan een solide meerderheid”, laat de partij weten. Desondanks doet aftredend premier Charles Michel de deur voor een samenwerking met de twee linkse partijen niet dicht. “De MR is constructief en zal positief en open reageren op elk initiatief dat solide en stabiele meerderheden beoogt, om de uitdagingen van de toekomst het hoofd te bieden”, aldus Charles Michel.

PS en Ecolo moeten nu hopen op steun van cdH. PVDA-kopstuk Raoul Hedebouw noemde de klaproosnota “op maat gemaakt” van die partij, maar voorzitter Maxime Prévot kondigde vlak na de verkiezingen al aan dat de humanisten in geen enkele regering willen stappen.