Direct naar artikelinhoud
Hongkong

Omstreden uitleveringswet Hongkong ten grave gedragen na aanhoudende protesten

Carrie Lam houdt een persconferentie.Beeld AFP

Hongkong zal de omstreden uitleveringswet geen nieuw leven inblazen. Dat heeft regeringsleider Carrie Lam dinsdag gezegd in een toespraak op de televisie. De wet is volgens Lam dood. Ze noemde het werk van de overheid een ‘totale mislukking’. 

Critici benadrukken dat van een formele intrekking van de wet nog steeds geen sprake is. ‘Op 18 juni heb ik al mijn oprechte excuses uitgesproken over de gang van zaken. De oorzaak ligt bij de overheid. Er heersen nog steeds twijfels over de vraag of de overheid de wet nieuw leven zal inblazen, maar die plannen zijn er niet. De wet is dood’, aldus Lam.

Massale protesten

In Hongkong werd de afgelopen maand ongekend fel en massaal geprotesteerd tegen de wet die regelde dat verdachten uitgeleverd konden worden aan China. Hongkong heeft een autonome status binnen China met een eigen rechtssysteem. Veel inwoners zien China als buitenland.

Vorige maand zette Lam het wetsvoorstel al in de ijskast en zei ze sorry tegen de inwoners. Toch bestormden betogers begin deze maand het parlementsgebouw en kregen de vreedzame protesten een grimmig karakter.